Toiduained, mis aitavad paremini magada

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe või teiste kasulikke rasvhappeid sisaldavate kalade söömine tuleb kasuks.
Lõhe või teiste kasulikke rasvhappeid sisaldavate kalade söömine tuleb kasuks. Foto: SCANPIX

Üha enam inimesi on silmitsi magamisraskustega, aga kas leidub mõni toiduaine, mis aitab paremini magada?

Vastus on «jah». Kui vaatad üle oma toitumisharjumused, siis jõuad ilmselt jälile ka sellele, mis võib segada su und. Õnneks leidub mitmeid toiduaineid, mis mõjuvad unele positiivselt, sest aminohapped ja hormoonid, mis leiduvad kindlate toiduainete sees, võivad vägagi kasulikud olla, vahendab femalefirst.co.uk.

Lõhe

Lõhe sisaldab küllastumata dokosaheksaeenhapet (DHA), mis kuulub omega-3-rasvhapete hulka. See stimuleerib melatoniini tootmist kehas. Melatoniin reguleerib omakorda inimkeha ööpäevast rütmi või unetsüklit. Ka heeringas leidub suur kogus DHA-d.

Oad

Oad ja mõned teised köögiviljad sisaldavad suures koguses B-vitamiine, kaasa arvatud B6, B12 ja foolhapet. Need aitavad kehal reguleerida unetsüklit ja toota serotoniini. Serotoniin on oluline algaine melatoniini toomiseks. Melatoniini eritab keha peamiselt siis, kui on pime.

Kirsid

Lisaks selle tillukese puuvilja imelisele maitsele, on see ka tõeline vitamiinipomm. Kirsid on tuntud põletikuvastase puuviljana ja lisaks on need looduslikud melatoniini allikad.

Piim

Piimas on alati leidunud looduslikku melatoniini, kuid hiljuti avastati, et spetsiaalsed piimakristallid, mis sisalduvad öösel lüpstud piimas, lisavad piima veelgi melatoniini. Öösel lüpstud piimas on ka rohkelt trüptofaani, mis on keha melatoniini sünteesi kiirendav aminohape.

Pähklid

San Antonio ülikooli neuroloogid on katsetega kindlaks teinud, et unehäiretega inimesed peaksid enne uinumist sööma peotäie kreeka pähkleid. Kreeka pähklid on head melatoniini allikad ja keha saab neist kergesti vajaliku aine kätte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles