Juhtnööre naisele, kuidas tütrega suhetest rääkida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud võivad arvata, et lapsega suhetest rääkimine on lihtne, sest oleme ju isegi elus nii mõndagi kogenud. Seevastu, kui on aeg tõsistel teemadel vestelda, ilmneb, et miski ei suuda ema selleks päriselt ette valmistada.

Meeldib meile seda endale tunnistada või mitte, aga teismeline juhindub nii romantiliste kui platooniliste suhete loomisel alateadlikult oma vanemate eeskujust, kirjutab World of Female. Olenevalt sinu enda olukorrast sel ajal, võib olla väga keeruline selgitada tütrele, miks elad sa ise teisiti, kui talle õpetad. Tütrega seksist ja suhetest rääkimine võib olla mõnevõrra raskem kui see oleks pojaga, sest tütred kipuvad olema uudishimulikumad ja emotsionaalsemad.

Sa tahad, et su tütar oleks väärikas ja kahe jalaga maa peal. Kindlasti soovid sa, et ta armastaks kogu südamega, kuid samal ajal ei taha sa, et ta haiget saaks.

Rääkides lähtu tema iseloomust

Sina tunned oma tütart ilmselt kõige paremini. Sa peaksid tundma ta iseloomu, isikupära ja ta sisemisi väärtusi. Võta see arvesse, kui hakkad talle oma arvamusi ja taustinformatsiooni selgitama, sest kahtlemata suhtub ta teatud asjadesse pisut naiivselt.

Tavaliselt köidab sellises eas noort neidu mees, kel on olemas teatud omadused, mida tüdrukul endal ei ole. Näiteks, kui tüdruk ise on arglik, siis köidavad teda noormehed, kes on avatud ja enesekindlad, kes suudaks tema eest seista ja teda kaitsta. Tütrega vesteldes ürita teda survestamata jälile jõuda, millist mehetüüpi ta eelistab, et saaksid talle parimat nõua anda ja et ta leiaks oma õnne.

Naise esimene näide heast mehest on tema isa

Paljud emad muretsevad selle pärast, et tütre arusaam heast mehest kujuneb tema isa eeskujul. See on eriti murettekitav neile naistele, kelle mees pole olnud lastele hea isa ja kellega on juba lahkugi mindud. Näiteks on uuringud näidanud, et kui ema ja tütar räägivad esimene kord suhetest, siis võtavad 75 protsenti tüdrukutest jutuks midagi, mida nende isa on teinud või seavad isa peamiseks eeskujuks. See võrdlus on täiesti normaalne.

Meessoost perekonnaliikmed on suureks sirguvale naisterahvale ainsaks eeskujuks, millelt suhteid õppida. Kui laps näeb, et ema on pidevalt endast väljas, siis kandub see pilt alateadlikult edasi ka tema täiskasvanuikka ning selle najal kujuneb tal oma arvamus selle kohta, kuidas mees peaks naist kohtlema.

Harva juhtub, et noor naine saab sellest vastupidiselt aru. Võib juhtuda, et ta hakkab otsima endale meest, kes ei vaidle mitte kunagi, et vältida selliste olukorda tekkimist, mida ta lapsena pidi ise pealt nägema.

Ole tütrega aus

Kuigi esialgu võib tunduda emale meelepärasem muinasjutulaadne kirjeldus suhetest, siis täiskasvanuna teab ta ju tegelikult, et täiuslikku meest pole olemas. Kuna aga ema tahab oma tütrele alati parimat, hakkab ta reaalsust ilustama ja võib anda tütrele nõu, mis ajendab teda otsima nii-öelda ideaalset meest. Alati on muidugi võimalus, et tal lähebki õnneks ja ta tulevane kaaslane on lihtsalt imeline, kuid eeldatavasti tuleb selleks enne suudelda mõnd konna. Kui tütrel kujunevad oma kaaslasele liiga kõrged ootused, võib ta aga veelgi rohkem haiget saada.

Oluline on, et räägiksid tütrele ausalt ka suhete pahupoolest: suguhaigustest, vägistamisest, vägistamisdroogidest ja muustki. Kui tahad, et ta suudaks ja oskaks end nende ohtude eest kaitsta, peab ta teadma, millised ja kui reaalsed need ohud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles