Mõtteharjutus: kuidas lastega lähedasem olla

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapse arengus osalemine on suurim kingitus, mis elu meile annab ja mida saab vabalt nautida. Tõeline lähedustunne lapsega eeldab sisukat suhet, kiindumust ja lapse arengu eest hoolitsemist.

Uuringud kinnitavad, et kui lähedustunde tekkimise eest ei hoolitseta, siis inimestevahelised tunded ja suhted saavad kannatada. Vähe on elus sellist, mis on olulisem kui lastega selliste kogemuste jagamine, mis süvendavad nende enesekindlust ja iseloomu. Need lähedust soosivad kogemused moodustavad pinnase, mille peale ehitavad lapsed häid suhteid ka teistega, kirjutab Psychology Today.

Neli kõige olulisemat asja, millest tuleb lapsega otse suhelda:

  1. Ma näen sind, sa oled tähtis ja väärtuslik ja sa tead seda.
  2. Ma armastan sind ja ma käitun nii, et ma näitan seda välja.
  3. Ma saan aru, kes sa oled ja ma pühendan sulle tähelepanu, mida sa väärid.
  4. Ma soosin su kaasasündinud võimeid olla spontaanne, mõtlemisvõimeline, loov, vaba, eristuv, vaimne, armastav ning seda on näha ka su identiteedis.        

Me hoolime oma lastest nii mitmel eri moel, kuid see, kuidas me neid nelja sõnumit oma lapsele elus edastame, määrab, milline on meie suhe lapsega ja milliseks kujuneb ta iseloom. Kui igapäevased toimetused võtavad võimust ja muutuvad paratamatult prioriteediks, siis need neli tõde peavad jääma.

Koosta nimekiri, et mõista, kui lähedane sa oma lapsega oled.

1. Pane kirja kolm meetodit, mis sa oled teinud, et hoida lapsega erilist sidet.

a.

b.

c.

2. Erilist kiindumust väljendavad sõnad või väljendid:

3. Erilised tegevused, mida teete koos vaid kahekesi:

4. Erilised sündmused, mida te koos naudite:

5. Kuidas saab siiani saavutatut edasi arendada? Pane kirja tulevased sündmused (erilised hetked, kui saate südamlikult vestelda; tegevused, mis toetavad teievahelist suhet), mis teil on plaanis:

a.

b.

c.

6. Mis sa arvad, kuidas iseloomustaks teievahelist suhet laps?

a.

b.

c.

7. Kuidas saad aru, et teievahelises suhtes on edusamme? (Millest märkad, mis sellele viitavad, mille järgi seda mõõdad?)

a.

b.

c.

Nagu kõik, mis on väärtuslik, nõuab ka lapsega lähedase suhte hoidmine aega ja pühendumist. Pärast selle nimekirja täitmist mõtle oma suhtele lapsega ja aruta seda ka temaga, et vastustes kindel olla. Koos aja veetmine ei ole ainult sinu mure – neid kogemusi naudite te mõlemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles