Kas peaksid oma seksuaalharjumusi partneri pärast muutma?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhte kestel tuleb ikka ette neid aegu, kui sinu seksuaalhuvid võivad partneri omadest erineda. Kui partneritel on seksist erinev arusaam, siis mida teha?

Eelistad ehk seksida öösiti, kuid temale meeldib hommikuseks. Võib-olla tahaksid vahekorras olla kord või kaks nädalas, kuid parter soovib seda kaks korda päevas. Kuigi üldine rahulolu suhtega on suuresti sõltuvuses seksuaalsest rahulolust, siis võib olla seks üheks keerulisemaks teemaks suhtes, millest rääkida. Partnerid võivad jääda eriarvamusele, millal ja kui palju seda teha ning mida seksuaaltegevused endas hõlmavad, kirjutab Psychology Today.

Hiljutine uuring näitas, et aeg-ajalt oma seksuaalharjumuste muutmine partneri pärast võib suhtele kasu tuua. Uurijad küsisid paaridelt, kui tihti nad partneri pärast seksuaalharjumusi muudavad (näiteks kui sageli on nad vahekorras rohkem kui ise sooviks või tegeleks sellega, mis pole nende endi eelistuste seas) ja mis tundeid need muutused neis tekitavad. Neil, kes olid seksuaalsuhtes vastutulelikumad ja olid valmis rohkemateks muutusteks oma seksuaalharjumustes, olid suhtega rahulolevamad partnerid. Lisaks need, kes suhtusid partneri pärast seksuaalharjumuste muutmisesse positiivsemalt, tundsid end suhtes õnnelikumana ning ka nende partnerid tunnistasid, et on õnnelikumad.

Kõik uuringus osalejad hindasid ka seda, kui palju intiimsust nende suhtes on (nende arusaam sellest, kui sageli parter neid kallistab, musitab ja hellitab). Huvitaval kombel ilmnes, et sagedamini partneri pärast seksuaalharjumuste muutmine oli eriti kasulik neile, kes said partnerilt vähem füüsilist tähelepanu. Tundub, et suhetes, kui füüsilist lähedust on vähem (seda seostatakse omakorda suhterahulolu vähenemisega), saab seksuaalharjumuste muutmise abil vältida negatiivseid tagajärgi, mida saab tavaliselt seostada kiindumuse puudusega. Tänu seksuaalharjumuste muutmisele võib tekkida rohkem võimalusi lähedustunde tekkimiseks, mis on aga eriti oluline neile, kes ei ole väga kirglikud.

Uuringu tulemustest ei ilmne täpselt, miks on partneri heaks muutuste tegemine kasulik. Võib ju olla, et sagedamini harjumusi muutvad paarid lihtsalt seksivad rohkem, mida saab omakorda seostada suurema rahuloluga. On ka võimalik, et kui partner näeb, mida teine on valmis tema heaks tegema, on ta suhtega rohkem rahul. Igal juhul näitavad need leiud, et vastutulelikkus seksuaalsuhtes on kasulik ja kuigi sulle meeldib ehk seksida pigem õhtuti, võiksid aeg-ajalt kallima meeleheaks enda mugavusstsoonist välja astuda ja seksida ka varahommikuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles