Parfüümi abil soovib naine oma kehalõhnu pigem võimendada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nukker uudis parfüümifirmadele, kes kulutavad reklaamideks miljoneid - naised pole oma valikutes vabad.
 

Saksamaa Max Plancki instituudi teadlased jõudsid järeldusele, et lõhnaõli meeldimise määrab immuunsüsteem. Peaaegu kõik inimkeha rakud sisaldavad suure koesobivuskompleksi (Major histocompability complex ehk MHC) valke. Need peavad täpselt valvet, et kehas poleks ohtlikke sissetungijaid. Lisaks mängivad suure koesobivuskompleksi valgud rolli sugulises valikus, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

On teada, et naised eelistavad mehi, kelle MHC-valgud on nende omale vaid osaliselt sarnased. Samuti mõjutab MHC inimeste lõhnaõlivalikut.

Thomas Böhm ja Manfred Milinski oletasid, et naised valivad lõhnaõli vastavalt enda immunvalkudele. Parfüüm peaks võimendama nende enda MHC–kompleksi mõju ja tõmbama ligi sobiva genotüübiga mehi, kellega saadud järglastel oleks võimalikult tugev immuunsüsteem.

Oletuse testimiseks värbasid uurijad 22 vabatahtlikku naist, kõik mittesuitsetajad ja normaalse haistmismeelega. Katsealused kandsid pärast pesemist oma kaenlaalustesse kaht erinevat lõhnasegu. Need olid lõhna poolest eristamatud, kuid sisaldasid erinevaid sünteetilisi MHC-valke. Üks näidis jäljendas üsna täpselt iga katsealuse isiklikke immuunmolekule, teine aga mitte.

Katse kestis kaks ööpäeva ja pärast seda andsid katsealused aru, millist parfüümi nad eelistasid.

Selgus, et kõik eelistasid lõhnasegu, mille koostises oli nende enda kehale iseloomulikke aineid. Seega ei soovi naised oma kehalõhna varjata, vaid pigem võimendada. Nii tõmbab see ligi immunoloogiliselt kõige sobivamad partnereid.

Milinski sõnul ei sobi paljude inimeste immuunsüsteemid omavahel ning seetõttu võivad sündida nõrga tervisega järglased. MHC aitabki õigeid valikuid teha. Ka paljud aastasadu kasutatud lõhnaained võivad matkida immuunvalke.

Uurimus ilmus ajakirjas Proceedings of the Royal Society B.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles