Seitse moodust, kuidas vanemad lapsi rikuvad

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik vanemaid tahavad olla head lapsevanemad, aga kuna lapsevanemaks olemist ei saa kusagil õppida, lähevad mõned asjad tahes-tahtmata nihu.

Tahad vältida teiste vanemate poolt sageli tehtud vigu? Loe järgmist seitset punkti, mille pani portaali YourTango jaoks kirja psühholoogiadoktor Margaret Paul.

1. Nutva lapse ignoreerimine

Tillukesed beebid sünnivad siia ilma vaid ühe oskusega, kuidas endast märku anda nutmisega. Nutmine on ainus vahend, mida ta saab kasutada, et vanematele teada anda, kui midagi on pahasti. Kui väldid lapse nutmist ja eeldad, et tema järgib sinule sobilikku graafikut, lood temas suure tõenäosusega eluaegset hirmu ja ebakindlust.

2. Domineerimine

Kui sa ei kuula lapse soove, vaid surud talle peale enda soove, tahtmisi ja unistusi, võtad sa tema käest ära võimu oma elu üle otsuseid langetama hakata. Kuidas ta peaks aastatega iseseisvust õppima, kui sa tema viha ja kibestumist trotsides talle oma tegemata tegusid peale surud? Ta võib ju sinu kontrolli all olla kuni täisealiseks saamiseni, kuid pärast seda tuleb sul rinda pista tigeda ja mäsleva noorukiga.

3. Lapsele töödeldud toidu söötmine

Kas mõtled kõigepealt sellele, et sul endal oleks mugav või sead esikohale lapse tervise? Väga lihtne on poest pooleldi valmis tehtud asju osta, et need kodus vaid üles soojendada ja kiirelt lauale panna. Ja reeglina maitsevad lastele poepitsad ning muud kiiresti valmivad söögid. Aga kodune toit on tunduvalt tervislikum ja just seda on su lapsel vaja.

Lisaks peitub oht ka selles, kui vanemad annavad lapsele magustoiduks midagi magusat. Suure suhkrutarbimise tõttu võib lapsel koolis esineda keskendumisraskusi ja käitumisprobleeme.

4. Lapse ära hellitamine

Pea meeles, et materiaalsed asjad ei asenda armastust. Kui sul on tööl kiire ja sa tunned süümepiinu, et ei saa lapsega piisavalt koos aega veeta, ära osta talle kalleid kingitusi, et puudutud tunde korvata. Sel viisil hellitad lapse ära ja tal tekib arusaamine, et iga kord, kui eemal oled, saab tema kalli kingituse.

Leia ka kiire elutempo juures aega lapsega tegeleda, sest kui sa talle üldse tähelepanu ei pööra, tekitab see lapses tunde, et ta pole armastust või sinu tähelepanu väärt. Sel viisil kasvab temast inimene, keda on võimalik teiste heakskiitu otsides kergesti kontrollida.

5. Lapse soovide õõnestamine

Ära korruta lapsele, et ta ei tea, mida ta tegelikult tunneb või vajab. Sel viisil ei arene temast kunagi iseseisvat inimest ning ta hakkab kahtlema oma igas otsuses. Lastel on lai fantaasia ja sageli võivad nad sind üllatada oma mõttelennuga ära kunagi ütle lapsele, et tema mõtted või arutlused elu üle on rumalad!

6. Karistamine füüsilise vägivalla abil

Kui sa lööd oma last selleks, et teda kontrollida või distsiplineerida, siis saadad talle signaali, et ta ei tohiks kunagi eeldada, et keegi teda austaks või hästi kohtleks. See on üks parimaid mooduseid, kuidas inimese enesetunnetust õõnestada. Veelgi enam ajab last segadusse see, kui väidad, et lööd teda vaid seetõttu, et armastad.

7. Eeskujuks olemine

Veendu, et oled lapsele positiivne eeskuju. Sina oled tema sünnitanud või teda kasvatanud, oled esimene inimene, kelle poole ta peaks saama pöörduda ja kellelt õppust võtta. Pea seda meeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles