Vähene uni suurendab nakkuste ohtu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled sa märganud, et vahel tikub külmetus vägisi ligi ja teinekord on ümberringi teised haiged, sina aga oled terve nagu pull?

Üks 2009. aastal avaldatud uuring vaatles seoseid uneharjumuste ja külmetushaiguste tundlikkuse vahel, vahendab portaal paleo.ee.

Terved mehed ja naised vanuses 21-55 panid kahe nädala jooksul kirja oma une kestvuse ning voodis veedetud aja.

Peale kaht nädalat pandi nad isolatsiooni ning neile anti rinoviirusega nakatunud ninatropid Rinoviirus on külmetushaiguste põhjustaja.

Külmetushaiguste sümptomeid jälgiti alates päevast enne nakkusega kokkupuudet ning viis päeva takkajärgi. 66 osalejat 153-st ehk 43 protsenti nakatusid.

Teadlased leidsid, et neil osalejatel, kes magasid 14 päeva jooksul enne nakkusega kokkupuudet öösel keskmiselt vähem kui 7 tundi, oli kolm korda suurem oht nakatuda külmetushaigusesse kui neil, kes magasid uuringu ajal keskmiselt 8 või rohkem tundi.

Samuti oli viis ja pool korda suurem oht nakatuda inimestel, kel võttis rohkem kui pool tundi aega, et magama jääda.

Haigestumiste erinevusi ei saanud seletada rinoviiruse antikehade taseme erinevusega, aastaajaga, osalejate kehamassiindeksi, vanuse või sotsiaalmajandusliku staatusega. Ei leitud ka seost haigusesse nakatumise ja osaleja väite vahel, et ta tunneb ennast peale ärkamist puhanuna. Uuringu järeldus: kasin uni suurendab nakkusohtu.

Tegemist võib olla viisiga, kuidas uni reguleerib põletiku vahendajate väljendumist ja muudatus nende tasemes võib omakorda viia sümptomite väljendumise muutuseni.

Korrelatsiooni puudumine hästi ja halvasti puhanute ning nakatumiste vahel viitab, et sõltumata väsimuse tunnetuse tajust, vajab keha teatud minimaalset hulka und.

Ebapiisavat ja/või halva kvaliteediga und on seostatud ka laiemalt suure hulga terviseprobleemidega. Kõik need on palju tõsisemad kui külmetushaigusesse nakatumine.

Uurimus tõstatas hüpoteesi, et piisava une kaitsvad tegurid laienevad ka teistele nakkustele, seda nii lühi- kui pikaajaliselt.

Nüüd on sul veel üks põhjus lülitada välja televiisor ja arvuti, tõmmata paksud kardinad akna ette, voodisse heita ning magada. Piisavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles