Mida tuleks günekoloogile kindlasti rääkida?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mitte keegi ei taha öelda, et «mu tupp sügeleb kahtlaselt» või tunnistada, et seksis ilma kaitsevahendita, kuid just neid asju tahab günekoloog teada, et õige ravi määrata.

Arsti ei huvita see, kui paljudega sa vahekorras oled olnud või kas oled teinud aborti ja tunned seetõttu häbi. Naistearst, nagu iga teinegi arst, tahab su keha tundma õppida. Portaal Health.com toob välja asjad, mida kindlasti tuleks naistearstile mainida.

Ebatavaline eritis ja/või valu - tegemist võib olla suguhaigusega, näiteks klamüüdia, herpese või gonorröaga.

Ootamatu või suur veritsus - selline sümptom võib viidata fibroidkasvajale või mõnele hormonaalprobleemile, mida tuleks arstiga kindlasti arutada.

Arvad, et oled rase - selle jaoks tuleb teha lisateste ja vajadusel arutada lisavõimalusi.

Oled olnud vahekorras ilma kaitsevahendita - arst saab teha teste, et selgitada välja ega sa pole suguhaigusesse nakatunud või rasedaks jäänud.

Pidev puhitustunne koos survega vaagnaluule ja valu - eraldi võivad need asjad mitmele haigusele viidata. Kuid kui need esinevad koos vähemalt kaks nädalat või kauemgi ja tunne on hullem kui tavalise kõhuvalu korral, võivad need olla munasarjavähi sümptomid.

Tugev menstruaalvalu - sul võib olla endometrioos, mis on levinud ja ravitav haigus, mille puhul asub emakakude emakast väljaspool.

Kui seks teeb valu - sul võib olla vulvodüünia, mis tähendab seda, et häbemes või tuppe sisenemisel esineb seksi ajal valu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles