Keeleõpe algab juba enne sündi

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsed hakkavad emakeelt omandama juba varakult, võimalik, et lausa enne sündi. Ameerika teadlased väidavad, et vastsündinud reageerivad erinevalt emakeele ja võõrkeele häälikutele.

Teadlased tegid katseid seitsme kuni 75 tunni vanuse beebiga, pooled neist olid sündinud Ameerikas ja pooled Rootsis, vahendab teadus.err.ee.

Beebide lutid olid ühendatud arvutiga ning süsteem toimis järgmiselt: kui beebi lutti imema hakkas, hakkas kõrvaklappidest häälitsusi kostuma; häälitsused lõppesid, kui imemine oli üheks sekundiks peatunud.

Võõrkeele häälikuid kuuldes imesid beebid lutti kauem, kui emakeele häälikuid kuuldes ja sellest järeldasid teadlased, et nende huvi uudsete helide suhtes oli suurem.

Varasemad uuringud on näidanud, et ema- ja võõrkeelseid täishäälikuid oskavad erinevatesse kategooriatesse liigitada kuuekuused lapsed, aga nüüd selgus, et see oskus võib olla juba sünni hetkeks välja kujunenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles