Mis värvi silmadega inimesed tunduvad kõige usaldusväärsemad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks mõni inimene tundub esimesest pilgust usaldusväärne, teine aga mitte?

Praha Karli ülikooli psühholoog Karel Kleisner palus vabatahtlikel katsealustel vaadata meeste ja naiste fotosid. Seejärel pidid inimesed hindama, kui usaldusväärseks peavad nad nähtud inimesi. Hinnangu aluseks palus uurija võtta näokuju ning silmade värvuse, vahendab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Märkimisväärselt suurem hulk inimesi pidas usaldusväärseks pruunisilmseid mehi ja naisi. Lisaks olid populaarsed suure suu ja tugeva lõuaga ning ümaramad mehenäod. Need tekitasid rohkem usaldust kui kitsad näojooned. Naiste näokujul polnud usalduse tekkimisele mingit mõju.

Selleks, et aru saada, kas mulje tekkimisel olulisem on silmade värvus või näokuju, korraldas uurija kolmanda katse. Ta näitas vabatahtlikele meeste fotosid, mis erinesid ainult silmade värvuse poolest. Sellistel piltidel hinnati nii pruune kui siniseid silmi ühevõrra usaldusväärseks.

«Katsetetulemused näitasid, et pruunisilmseid inimesi peeti usaldusväärsemaks. Selle põhjuseks pole ainuüksi silmavärvus. Turvalise esmamulje loovad ka näojooned,» selgitas Kleisner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles