Loote areng käib kui kellavärk

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus elu saab alguse ainult siis, kui kõik juhtub õigel ajal ning õiges kohas.

Seemnerakk peab munajuhas kohtuma viljastumisvõimelise munarakuga. Tekkiv lootepõis peab liikuma emakasse ja kinnituma limaskesta külge, kirjutab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Emaka limaskest ehk endomeetrium on tekkiva loote jaoks piisavalt külalislahke vaid lühikest aega.

Endomeetrium, mis ei suuda idulast vastu võtta, kuid saadab välja valelikke signaale enda valmisoleku kohta, põhjustab raseduse katkemise. Sellisele järeldusele jõudsid Inglismaa Warwicki ülikooli arstiteadlased.

Emakas on lootepõie pesastumiseks valmis vaid neli päeva igas menstruaaltsüklis. Limaskesta valmisolekut kontrollib aine nimega interleukiin-33. See tekitab signaale, mis annavad endomeetriumile käsu vohada ja muutuda kohevaks.

Signalisatsioon lülitatakse välja täpselt nelja päeva pärast ja kui pesastumist pole toimunud, hakkab limaskest tegema ettevalmistusi järgmise munaraku saabumiseks.

Jan Brosens siirdas naiste emaka limaskesta rakke emastele hiirtele. Rohkem kui ühe raseduse katkemise üle elanud emasloomade rakud saatsid loodet ootavaid signaale isegi kuni kümme päeva.

Järgnev tiinus kestis hiirtel vaid lühikest aega, sest arenev embrüo jõudis emakasse liiga hilja, kui limaskest enam selleks valmis polnud. Brosens loodab interleukiin-33 signaaliraja põhjal luua ravimeid, mille abil saaks vähendada raseduste katkemist.

Uurimus ilmus ajakirjas PLoS One.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles