Kumus kõneldakse rõivastusest kunstiajaloos

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Kumus on üleval näitus «Mood ja külm sõda», mis vaatleb 1950.-1970. aastate rõivastumistavasid ENSVs, käsitleb moe ja kunsti vahekorda ning uurib ENSV moekunsti dialoogi Lääne moega.
Tallinnas Kumus on üleval näitus «Mood ja külm sõda», mis vaatleb 1950.-1970. aastate rõivastumistavasid ENSVs, käsitleb moe ja kunsti vahekorda ning uurib ENSV moekunsti dialoogi Lääne moega. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Kolmapäeval, 9. jaanuaril kell 18 kutsub Kumu kunstimuuseum kõiki huvilisi vestlusõhtule «Rõivastusest kunstiajaloos» kunstiteadlase Helena Ristheina juhtimisel. Õhtusel jalutuskäigul Kumu püsiekspositsioonis pööratakse tähelepanu rõivastusele maalidel ja skulptuuridel. Osalemine muuseumipiletiga.

«Kumu püsiekspositsiooni alguses näeme parukaid ja ehteid, korseti ja krinoliiniga kleite, aga ka koolivormi, rahvarõivaid ja pastori talaari,» ütles Kumu kunstimuuseumi vanemgiid Helena Risthein. «Vaatleme lõvinahka Heraklese ja hundi oma Linda seljal, läbisegi lihtsaid vammuseid ja kindralimundreid.»

Konrad Mägi ehib naisi roosidega, Eduard Wiiralt pilkab nende rõivastust ja kombeid Euroopas, heldib aga äkki Marokos. Konstruktivistide saalis võib märgata detaili – on see pross või Malevitši must ruut? Läbi ruumide liigub salapärane naine mustas; Mare Leet on saanud kleidi Pariisist ja poseerib kunstnikule, kinnas käes ja monokkel silmas.

Vestlusõhtu vene keeles toimub kell 19.

Vestlusõhtu on inspireeritud näitusest «Mood ja külm sõda», mis on Kumu kunstimuuseumis avatud 20. jaanuarini 2013.

Ekskursioon toimub publikuprogrammi «Pikad kolmapäevad Kadriorus» raames, mis kestab Eesti Kunstimuuseumi Kadriorus asuvates muuseumides 2012. aasta oktoobrist 2013. aasta aprillini, kui Mikkeli muuseum ja Kumu kunstimuuseum on kolmapäeviti avatud kuni 20.00. Kadrioru kunstimuuseum on remondi tõttu suletud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles