Mida arvata inimesest, kes postitab pidevalt Facebooki?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Fotode ja linkide jagamine Facebookis leevendab üksildust isegi siis, kui keegi sellele tähelepanu ei pööra, näitasid Berliini ülikooli psühholoogid.

Matthias Mehl värbas katsealusteks sada üliõpilast, kes kasutasid Facebooki, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator. Kõik täitsid küsimustiku, mille abil hindasid oma depressiivsust ja üksildust. Siis võtsid nad vastu sõbrakutse psühholoogide loodud varikontolt.

Uurijad analüüsisid, kui palju tegid inimesed keskmiselt nädalas postitusi. Seejärel palusid nad osadel vabatahtlikel postitada ühe nädala jooksul rohkem kui tavaliselt.

Samal nädalal jälgisid kõik katsealused iga päev oma meeleolu ning seda, kui üksildasena nad end tundsid. Selgus, et need, kes hakkasid rohkem Facebooki postitama, kogesid vähem üksindust. Staatuseuuenduste meeldimiste ja kommentaaride hulgal polnud postitaja enesetundele üllataval kombel mingit mõju.

Kui postitatud link või foto jääb tähelepanuta, võib see tekitada hüljatustunde. Mehl oletas, et ainuüksi sagedane Facebooki postitamine loob mulje, et saad teistega piisavalt suhelda. See sarnaneb näkside söömisele, mis peletab nälga ning tekitab ühtlasi rahuolu. Nii aitab Facebooki staatuse pidev uuendamine lühiajaliselt üle saada suhtlemisvaegusest.

Uurimus ilmus ajakirjas Social Psychological and Personality Science.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles