Hooldusnippe rasustele juustele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Juuksed on naistele väga olulised. Neid võetakse kui ilu, tervise ja inimese ainulaadsuse märgina. Enamik naisi unistavad tervetest läikivatest juustest. Rasvaste juuste läiget ei taha aga keegi.

Milliseid juukseid saab nimetada rasvasteks?

Rasustel juustel on iseloomulik tuhm läige. Seda tüüpi juuksed on võrreldes normaalsete ja kuiva tüüpi juustega läikivamad ning juuksepesule järgneval päeval kleepuvad need omavahel kokku.

Mis teeb juuksed rasuseks?

Rasunäärmed peanahas toodavad rasu. Nende aktiivsus on individuaalne ja oleneb ka geenidest. Lisaks mõjutab rasunäärmete tegevust toitumine – süsivesikute ja rasvade söömine. Mida vähem süsivesikuid sööd, seda aeglasemalt muutuvad juuksed rasvaseks.

Omamoodi mõjutavad rasutootmist lisaks hormoonid, sest stressi või mõne rasestumisvastase vahendi tõttu võib tõusta meeshormooni androgeeni tase naise organismis ning see paneb taas rasunäärmed aktiivsemalt tööle. Oluline on ka juuste paksus - hõredamad juuksed lähevad kiiremini rasvaseks, tihedamad juuksed aeglasemalt.

Pesemine

Rasuste juuste hooldus ei erine suurtesti teist tüüpi juuste hooldusest, sest peamiselt tähendab see ikkagi pesu. Varem arvati, et rasuseid juukseid peaks pesema võimalikult tihti. Nüüd on aga teada, et see pole õige. Eksperdid soovitavad juukseid pesta siis, kui need on mustad. Rasuste juustega inimestele tähendabki see igapäevast peapesu.

Rasuseid juukseid ei tohiks aga pesta liiga kuuma veega. Soovituslik veetemperatuur on 40-45° C. Rasust lahtisaamiseks peaks kasutama spetsiaalset šampooni, mis võiks sisaldada ravimtaimi ja olla läbipaistev.

Probleemseid juukseid peaks pesema kaks korda järjest ning šampoon võiks kumbki kord peas olla 3-5 minutit, et see jõuaks toimida. Seejuures tuleks šampoon juutsesse hõõruda, kuid mitte eriti peanahka masseerida. Vastasel juhul suureneb rasutootmine veelgi.

Kui päeva lõpuks on su juuksed tavaliselt juba musta välimusega, siis ära kasuta palsameid. Kui juukseotsad on kuivad, siis kasuta palsamit vaid juukseotstes.

Kuivatamine

Kõige parem on muidugi, kui juuksed kuivaksid loomulikult, õhu käes. Paljudele naistele on aga hommikul fööniga juuste kuivatamine väga oluline, et õigel ajal uksest välja saaks. Kuum õhk on paraku taas tugev rasunäärmete stimuleerija. Seetõttu peaks rasuste juustega inimene fööniga kuivatades kasutama vaid jahedamat õhku. Föönitades hoia harjaga juukseid peanahast eemal või kuivata juukseid pea alaspidi, et juustesse volüümi lisada. Ole harjaga ettevaatlik, et see ei ärritaks peanahka.

Soengud

Rasustesse juustesse soengute tegemine on keeruline. Seda tüüpi juuste omanikud peavad sageli pettuma, et suure vaevaga tehtud soeng on õhtuks juba luhtas. Asi on selles, et rasu väsitab juukseid. Kui neisse lisada veel vahtu, geeli või muid vahendeid, näivad need elutud. Rasuste juustu puhul on soovitatav tugevatest juuksehooldusvahenditest üldse loobuda.

Hea uudis on see, et rasutootmine võib väheneda tänu värvimisele või keemilistele lokkidele. See ei tähenda, et peaksid oma välimust radikaalselt muutma, võid lasta kergelt värvida ka vaid juuksejuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles