Lugeja küsib: kas nabapiiritus võib beebile haiget teha?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Murelik lugeja küsib ajakirjas Pere ja Kodu, kas lapse naba võib puhastada ainult veega: «Märkasin, et 16-päevasel beebil pole nabakönt veel eemaldunud ja naba ümber on verd. Puhastasin nahka tavalise veega, sest ei julge nabapiiritust kasutada. Äkki on lapsel valus?»

Küsimusele vastanud lastearsti Reet Raukase selgitusel koosneb nabakönt kolmest veresoonest, mis irduvad keskmiselt kahe nädala pärast. Kui verd sisaldav soon hakkab irduma, võib sellest erituda verd. Naba ümbrusest tuleks veri ära puhastada, sest see on hea sööde eri mikroobidele.

«Naba ümbrust tuleks hoida puhta ja kuivana. Puhastamiseks võite tõesti kasutada ka puhast vett, kuid enamasti saab naha verest paremini puhtaks alkoholilahusega,» nendib arst. «Nabaväät ei sisalda valutundlikke närve, seega hirmu valu ees ei pruugiks te küll tunda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles