Mul on juuksed lahti! Mida ma peaksin tegema?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakiri IluGuru kirjutab paljudele naistele tuntud tüütust ja murettekitavast probleemist – juuste väljalangemisest.

Juuksed kasvavad tsüklitena. Esimese faasi nimi on anageen ehk kasvufaas, mis kestab keskmiselt 3-6 aastat. Teist faasi nimetatakse katageeniks ja seda iseloomustab kõige paremini hääbumine. 1-2 nädala jooksul kaotab juuksekarv oma pigmendi ning muutub ka juuksekarva alumise ehk naha sees oleva osa kuju. Sellele faasile järgneb telogeen ehk puhkefaas, mis kestab 2-4 kuud. Enne kui saab alata uus kasvufaas, viibib juuksekarv veel eksogeeni faasis. See on karva eemaldumise faas, mis kestab 4-6 nädalat. Oluline on siinkohal ära märkida, et kõik juuksekarvad ei läbi neid faase üheaegselt. Igal juuksefolliikulil on oma rütm.

Hästi üldiselt öeldes on juuste väljalangemisel kaks iseloomulikku kirjeldust. Esimest saab nimetada olukorraks, kus juuksed on n-ö lahti. Seda tuntakse ka kui ajutist juuste väljalangemist. Kuigi juuksekarvu tuleb peast ebamugavalt palju, et segada igapäevast elu, ei vähene siiski olulisel määral juuste maht. Muidugi see kehtib juhul, kui õigel ajal sekkutakse. Täiskasvanud inimese peanahal on umbes 100 000 karvanääpsu, mis vajavad toitaineid. Selle tagab neile terve peanaha verevarustus. Kui organism ei suuda mingil põhjusel juuksesibulaid toitainetega varustada, tekibki olukord, kus juukseid langeb välja rohkem, kui on tavapärane.

Teine olukord on aga tõsisem. Seda kutsutakse pöördumatuks juuste väljalangemiseks. Sellisel juhul on juuste väljalangemise tagajärjel juuste maht ja kvaliteet otseselt ning drastiliselt muutunud, isegi kuni juuste täieliku väljalangemiseni. Selline olukord nõuab juba professionaalset sekkumist, mis on aga juba hoopis teise artikli teema.

Mis juhtub juustega, kui nad hakkavad välja langema?

Juuksekarv koosneb juuksesibulast ja surnud ning keratiniseerunud rakkudest moodustunud juuksekarvast. Kui juuksesibulas olevate rakkude areng on häiritud, katkeb juuksekarva kasv ning juuksekarv sureb enne oma kasvutsükli lõppu. See ei tähenda, et sellest juuksepesast ei saa enam rohkem juukseid kasvada, kuid uus juuksekarv tekib alles siis, kui eelnev kasvutsükkel on läbi saanud. Seega on osa juuksekarva pesasid enne uute juuksekarvade teket tühjad, mille tulemusena jääb pealagi juustest hõredamaks.

Täielik kiilaspäisus võib tekkida juuste kasvu tagavate juuksekarva pesade ummistumise tagajärjel, ning siis ei teki kogu peanahal uusi juukseid. Tegelikkuses juhtub aga harva, et kõik karvanääpsud lakkavad toimimast.

Miks hakkavad juuksed välja langema?

Väljalangemise põhjuseid on palju, näiteks kolm või neli kuud pärast rasket haigust või suurt operatsiooni. Siinkohal ongi oluline meeles pidada, et juuste väljalangemine on seotud sellega, mis on organismis juba toimunud. Juuste väljalangemist põhjustavate faktorite hulka kuuluvad kindlasti ka hormonaalsed probleemid, kilpnäärme üle- või alatalitlus ning suguhormoonide tasakaalu häire. Hormonaalne tasakaal on ka põhjuseks, miks mõnedel naistel juuksed peale sünnitust välja langevad.

Ravimitest võivad juuste väljalangemist soodustada näiteks verevedeldajad, podagraravimid, suured annused A-vitamiini, rasestumisvastased tabletid, antidepressandid ja ravimid, mida kasutatakse keemiaravis, samuti ka mõni infektsioon. Juuste väljalangemine võib anda märku ka mõnest organismi üldhaigusest nagu näiteks luupus või diabeet. Juukseid mõjutab ka organismi rauapuudus ning biotiini, B12 vitamiini, tsingi ja foolhappe puudus. Suurenenud juustekao korral on soovitatav uurida vere rauasisaldust ja üldist verepilti, kilpnäärme- ja suguhormoone, teatud vitamiine ja verevalke, ning haigustest välistada luupus ja diabeet.

Kas juuste väljalangemine on seotud aastaaegadega?

Kevadel ja sügisel võib juuste väljalangemine suureneda. Kevadel on juuste väljalangemise peamisteks süüdlasteks vähene päike ja vitamiinide puudus. Sügisel on aga põhjuseks eelmise suve liigne päike ja kuumus. Jah, juuksed vajavad väga D-vitamiini, mida annab meile päike, kuid ka siin kehtib reegel, mille puhul liiga suur doos mõjub kahjulikult.

Mis teid aitas?

Siinkohal ei küsinud me kommentaari mitte spetsialistilt, vaid kõige neutraalsematelt spetsialistidelt - meie lugejatelt.

Monica: «Mina teen aastas 2-3 korda vitamiinikuuri. Vega sari sobib mulle hästi, olen proovinud ka Merz Spezial drazeesid, kuid mõju oli pigem vastupidine.»

Anna: «Mina proovisin platsentat, aga ei aidanud. Mul tuleb ikka tõsiselt palju juukseid ära ja ma ei teagi, mida teha. Ilmselt on juuksed nii rikutud, et pean nad maha lõikama.»

Jaana: «Selliste probleemide jaoks ongi loodud Juuste Akadeemia.»

Melissa: «Olen kuulnud, et põhjuseks võib olla mingi vitamiini puudus. Võibolla aitab platsenta juukseid lihtsalt ilusamaks ja säravamaks teha, kuid juuste väljalangemise vastu ei aita vist miski.»

Mari: «Minul aitas probleemiga tegeleda üks Dove’i juuksemask, kahjuks enam täpsemat nime ei mäleta. Kogemus on näidanud ka, et vältida tuleks föönitamist ja sirgendamist, või kui vältida pole võimalik, siis tuleks seda teha minimaalselt.»

Raili: «Soovitan proovida Bema Bio Hair ökošampooni, ise kasutan juurde ka ökopoest ostetud vitamiine.»

Kirsti: «Minul oli kunagi magneesiumipuudus ja siis tuli tõesti palju juukseid ära.»

Kaisu: «Mul oli see probleem pikalt. Nüüdseks hakkab asi juba edenema, sest lõpuks läksin trihholoogi juurde, kes uuris mu peanahka. Sain sealt sügavpuhastavaid tooteid ning hakkasin ka pead teisiti pesema - nüüd pesen vaid peanahka.»

Maarja: «Olen kuulnud, et kui kanda juukseid pidevalt patsis või krunnis, võivad juuksed hakata pinge tõttu välja kukkuma või lausa murduma. Üks olulistest väljalangemispõhjustest on muidugi stress ja haigused, mis omakorda tekitavad vitamiinipuudust ja ka vastupidi. Nii et aitab stressivabadus ja tervislik toitumine.»

Annica: «Mind on sel puhul hästi aidanud RICH Pure Luxury Silk Oil Serum. Veel olen kasutanud Bonacure sarjast ühte õli (mis pani peale selle veel juuksed kiiresti kasvama) ja üht Wella kahesüsteemset seerumi, aga ma ei mäleta nende nimesid täpselt, kuna kasutasin neid ammu...»

Lisl: «Mis sees, see väljas. Juuste seisund näitab laias laastus organismi üldist seisundit. Enamikku inimesi kimbutab vitamiinide-mineraalide (padu)vaegus. Kõike sisse lahmida pole vaja, pigem teadlikult ja süsteemselt. Abi on näiteks kelateeritud magneesiumist.»

Tiia: «Mina kasutasin juuste väljalangemise vastu ka platsentat. Esimesel korral kohe mõjus. Aga edaspidi hakkas ikkagi juukseid välja langema, kuigi jälgisin kuuri. Arvan, et põhjus on stressis vms, sest igasuguseid teisi toitaineid saan küll kätte. Kunagi kasutasin juustele ja küüntele mõeldud tugevdavaid vitamiine, ostsin Yves Rochersist. Küüntele mõjus küll hästi.»

Katrin: «Minu juuksur soovitas mulle Nioxini ja see tõesti töötab. Huumor on aga selles, et nüüd pean palju tihedamini juuksuris käima. Juuksed on elujõulisemad, tihedamad ja kasvavad ka kiiremini. Lisaks sain lahti ka oma ülitundlikust peanahast.»

Anne-Mai: «Mina ostsin endale Farouk Royal Treatment šampooni ja palsami. Need ei olnud küll otseselt juuste väljalangemise raviks mõeldud, aga tõestasid väidet, et korralik toode aitab mitme mure vastu. Muidugi oleneb kõik sellest, mis on otseseks põhjuseks - kui see on haigus, peaks ikka söögisedelit jälgima ja arstiga rääkima.»

Pille: «Minule meeldis pikalt juukseid ise kodus värvida, kuni lõpuks peanahk valutas ja juuksed olid räbalad ja tulid lahti. Juuksur ütles delikaatselt, et põhjuseid võib olla mitu, tegi peanahale maski ja värvis professionaalse värviga. Suure hooga ostsin kaasa ka paar professionaalset šampooni ja kuigi kodus arvasin, et sattusin oskusliku müügitegevuse lõksu, siis kuu aja pärast olid kõik mured kadunud.»

Estrella: «Minul on iga suve lõpuks juuksed lahti ja langevad massiliselt välja. Viimastel suvedel olen kasutanud Oriflame’i päikesekaitsespreid. Olen ka mütsi peas hoidnud, kui on pikem päikese käes viibimine. Peale suve olen aga juukseid maskidega turgutanud. Kõige tõhusam on tundunud Amway šampoon ja palsam, mis panid juuksed särama ja kasvama. Samuti Tahe mask ja palsam. Aidanud on ka vitamiinide söömine. Kui toitumine on korras, saab organism kõik ained kätte ja ka juuksed on korras. Ma ei ole kasutanud mitte apteegi vitamiine, vaid olen ostnud looduslikke variante tervise- ja ökopoodidest. Ka Kyäni vitamiine olen proovinud.»

Kairit: «Mõnikord ei ole see probleem nii tõsine, kui tundub. Mäletan, et kunagi aitas mind üks piparmündipalsam, mis lihtsalt turgutas peanaha vereringet.»

Minni: «Mina ostsin Juuste Akadeemiast mingid spetsiaalsed juuste vitamiinid, kahjuks nime enam ei mäleta, aga need aitasid.»

Birgit: «Kuigi juuste olemus pidi olema seotud geneetikaga, otsustasin mina natuke asja lähemalt uurida. Mind ei häiri niivõrd see, et juuksed on lahti vaid see, et nad muutuvad aastatega järjest hõredamaks. Selgus, et kuigi kõik algab organismi üldseisundist, ei tohi ära unustada ka peanahka. Juuksur selgitas, et tegelikult on juuste hõrenemise põhilised põhjused ebaterve peanaha keskkond ja karvanääpsude ummistunud poorid. Sellele järeldusele tulin hiljem ka ise, kui enda peal katseid tegin. Nimelt järgisin juuksuri soovitust proovida Nioxini. Alguses olin natuke skeptiline, sest eks neid uusi tooteid ole juba proovitud ka. Mulle meeldis väga selle brändi lähenemine, et peanahk vajab samasugust hooldust nagu näonahkki. See tähendab siis puhastamist, toitmist ja hooldus. Sellel sarjal on spetsiaalsed tooted, mis moodustavad täieliku süsteemi. Muuseas, see sari on saanud ka ohtralt auhindu, järelikult pole mina ainus, kes sellest vaimustusse on sattunud.»

Põhjustering on tõesti lai. Ilusate ja lopsakate kiharate nimel tuleb juukseid hooldada nii seest kui ka väljast. Kui mure suur, siis soovitame kindlasti pöörduda spetsialistide poole. Eestis on olemas tervelt kaks asutust, kes selliste probleemidega inimesi aitavad. IluGuru toimetuse viimatine positiivne avastus ühtib Birgiti omaga. Juba aastapäevad on meie turul bränd nimega Nioxin, kelle tooted annavad abi nii järjest hõredamaks muutuva soengu kui ka tundliku peanaha korral. Meil õnnestus seda katsetada ja see tõesti töötab! Mõnikord on vaja lihtsalt õiget toodet, et oma juuksed õnnelikuks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles