Viis müüti toitumisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervisliku toitumisega on seotud mitmeid müüte. Alljärgnevalt on välja toodud neist viis, mida selgitab lähemalt või lükkab ümber spordiklubi Arctic Sport Club fitness juht Eve Reitalu. Pühade paiku võib neist näpunäidetest kindlasti kasu olla.

1. Lahjad tooted on tervislikumad

Tegemist on tühipalja sõnakõlksuga. See, et mõnes konkreetses tootes on vähem rasva, ei tee seda veel tervislikumaks. On mitmeid tooteid, mille rasvasisaldus võib küll mõnevõrra kõrgem olla, aga mõistlikes kogustes on need rasvad tervislikud, kuna need on vajalikud meie organismile. Näiteks sisaldavad merekalad omega-3 rasvhappeid, mis on meie kehale üliolulised. Samuti leidub organismile vajalikke küllastumata rasvhappeid avokaados, pähklites, seemnetes ja taimsetes õlides. Näiteks sisaldavad lahjad jogurtid sageli rohkem süsivesikuid kui suurema rasvasisaldusega sarnased tooted. Teades, et tarbimata jäänud süsivesikud, eriti õhtusel ajal, jäävad sageli organismi poolt kasutamata, ei saa me väita antud valiku tervislikkust. Omastatavas toidus on tähtis koht nii süsivesikutel, rasvadel kui ka valkudel ning nende tarbimine peab olema tasakaalus.

2. Pigem tasub süüa tihti ja väikestes kogustes

Mõned inimesed, kes selle reegli järgi toimivad, näksivad tunni-paari tagant, tundmata kunagi nälga. Näljatunne aga näitab, et keha vajab energiat ja on aeg süüa. Täiskõhutunne annab samas aga märku, et söödud on piisavalt ja rohkem tarbida ei oleks vaja. Iga inimese söömisharjumused ja –sagedus on väga individuaalsed ning see sõltub lisaks ka vanusest, soost, füüsilisest aktiivsusest ning viimasest tarbitud toidu kogusest ja omastatud energia hulgast. Pikemad kui 4-5-tunnised pausid söögikordade vahel pole just kõige paremad, sest need omakorda aeglustavad ainevahetust. Väikeste koguste söömine on ebatäpne suunis, mis ei arvesta organismi vajadusi. Näiteks koosolekul laual olevad küpsised, kommid vms, mille järgi käsi sageli sirutub, ei ole kvaliteetne vahepala ega toidukord. Sellisel juhul tasuks alati mõelda, kas vajan või tahan seda snäkki. Viimase vastuse puhul võiks hõrgutis jääda poolt puutumata. Sama mõtlemine võiks kehtida ka pidulauas, õhtuste söögikordade puhul ja mujalgi. Teadvustatud söömine ennetaks pikkade pühade ja pidudeaegset toiduga liialdamist ja ülesöömist.

3.      Kuumtöötlemata ehk toortoit sisaldab ensüüme, mis parandavad seedimist

Ka kuumtöötlemata taimede ensüümid hävinevad ja kaotavad maomahla tõttu seedeprotsessis  oma omadusi. Inimorganism ise on võimeline seedimiseks vajalikke ensüüme tootma. Uuringud näitavad, et maoensüümide eritumise hulk kasvab näiteks naturaalse biokarbonaatse mineraalvee tarbimise mõjul. Bikarbonaadid aitavad erinevatel mineraalidel nagu jood, broom, seleen imenduda soolestikus, mis omakorda parandavad mao funktsioneerimist ja aitavad ära hoida ka neerukivide teket. Naturaalsete mineraalvete seas on kõige enam bikarbonaate näiteks Gruusia mineraalvees Borjomi.

4. Päevas peab jooma vähemalt 2 liitrit vett

Veel on suur osakaal meie keha koostises ja tarvitava vee hulk ja kvaliteet mõjutab meie organismi. Iga inimese veevajadus on erinev. Erinevates oludes  inimese veevajadus muutub. Reeglina kaotatakse rasket füüsilist tööd ja sporti tehes, aga ka saunas ja näiteks palava ilmaga, rohkem vedelikku, mis omakorda tõstab vedelikuvajadust. Vajalikku vedelikukogust arvutatakse reeglina kas vastavalt keha massile (30 ml/kg) või lähtudes tarbitud toidu hulgas (1 ml vedelikku iga tarbitud kilokalori kohta). Päeva jooksul on soovitatav tarbida 1,5 – 2 liitrit vett.

5. Tarbitud vedeliku kogus ei mõjuta mälu

On tõestatud, et  tarbitud vedeliku kogus mõjutab tudengite õpitulemusi. Inimesed, kes ei tarbi piisavalt vett, saavutavad nõrgemaid tulemusi, sest vedelikupuudus põhjustab nõrgemat keskendumisvõimet ja mälu. Veevaeguses on kogu meie organismi normaalne funktsioneerimine häiritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles