Lihtne katse ennustab elu pikkust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Brasiilia Rio de Janeiro spordikliinikus paluvad arstid inimestel kehalise seisundi hindamiseks põrandale istuda ja seejärel tõusta.

Katse tulemused ennustavad edukalt vanemaealiste surmariski, näitas ajakirjas European Journal of Preventive Cardiology ilmunud uurimus. Claudio Gil Araújo tegi 2002. aastal katseid kahe tuhande vabatahtlikuga, kes olid vanuses 51-80 aastat, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Inimestel paluti mitte kiirustada ja minimaalselt tuge kasutades istuda põrandale ning seejärel tõusta. Istumise ja püsti tõusmise eest võis kokku saada 10 punkti. Mõlemat liigutust hindas uurija 5 palli süsteemis – kui inimene toetas end käele või põlvele läks iga toetuspinna eest üks punkt maha.

Katsealuseid jälgiti kuni 2011. aasta oktoobrini. Selle aja jooksul suri 159 vabatahtlikku. Enamik neist oli katses saanud kehva tulemuse, vaid kaks inimest said maksimaalse punktisumma.

Tulemuste statistiline analüüs näitas, et vähem punkte saanud inimesed elasid pärast katset lühemat aega. See kehtis ka siis, kui arvestati katsealuste vanust, sugu ja kehamassiindeksit.

Neil inimestel, kes said katses kuni kolm punkti, oli kuus korda suurem tõenäosus surra kui nendel, kes said vähemalt kaheksa punkti. Ühe punkti võrra parem testitulemus tähendas 21 protsendi võrra väiksemat suremust.

Istumise ja püstitõusmise võime peegeldab seega hästi inimese kehalist olukorda. Araújo kinnitusel on ta katset kasutanud ligi kümme aastat. See on lihtne, kestab lühikest aega ja kergesti hinnatav. Keskealised ja vanemad, kes suudavad istuda ja ilma toeta püsti tõusta, saavad hästi hakkama ka igapäevaste toimetustega

Eluiga on seotud aeroobse vastupidavusega, kuid sama olulised on ka lihasjõud, painduvus ja koordinatsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles