Miks edukad abielumehed petavad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kliiniline psühholoog ja mitmete raamatute autor Stephanie Newman kirjutab portaalis Psychology Today sellest, miks abielumehed kõrvalsuhteid otsivad.

Paljud abielumehed petavad. Rikkad ja prominentsed ärijuhid, poliitikud ja filmistaarid on tuntud selle poolest, et on armunud (tavaliselt nooremasse) naiskolleegi. Muidugi ei leidu truudusetust vaid rikaste ja ilusate seas (ja samuti mitte ainult meeste seas), kuid tundub, et see on siiski korduv muster teatud privilegeeritud ringkondades. Miks on see nii, et paljud rikkad ja võimsad mehed oma ametlikke naisi petavad?

Kas need universumi juhid elavad teiste reeglite järgi? Kas tegemist on vaid selle erutava teadmisega, et keelatud vili on magusam? Kas võim muudab mehi ülbemaks ning tekitab uskumise, et nad pääsevad kõigest puhtalt? Ilmselt küll. Ja siinkohal muutubki asi keeruliseks.

Kujuta ette, et oled miljonär, rahvusvahelise firma juht või riigipea. Sa võid osta ükskõik, mida soovid. Teised uskumatult rikkad ja tähtsad inimesed tahavad sinuga aega veeta. Nad vastavad alati su kõnedele. Sul on ligipääs kõigele ja kõigile, keda su süda ihaldab. Ilusad naised põhimõtteliselt heidavad end sulle kaela. Sind ümbritsevad inimesed, kes sind imetlevad ning on valmis igat su soovi täitma.

Aga kodus ootab sind naine, kellega oled 5, 10 või 20 aastat abielus olnud ning tema ei sea sind pjedestaalile. Ka su lapsed peavad sind lihtsalt «isaks», mitte mingiks imetlusväärseks eksemplariks, kelleks enda arvates oled muutunud. Kõik see võib sind vabalt suunata halvale teele – sul tekib mõne austajannaga afäär.

Võimu ei peeta ilmaasjata seksikaks lõksuks: rikkad ja võimukad inimesed satuvad tihti kiusatuste küüsi ja peavad alla vanduma. Austajad naeravad ka su kõige halvemate naljade üle, täidavad kõik su soovid, tõstavad su enesehinnangut... kõige selle kütkesse on väga kerge takerduda.

Võimu omavatel inimestel on reeglina üks ühine tunnusjoon: nad otsivad teiste heakskiitu. Võib-olla vajavad nad seda lausa meeleheitlikult. Ühtlasi on nad ka väga kindlalt keskendunud oma eesmärkidele, olgu selleks siis raha, võim, seksuaalsed vallutused, sotsiaalne staatus, ligipääs prominentsetele üritustele vms. Kui asi jõuab ekstreemsusteni, siis võib sellisest kalduvusest saada suur viga. Võim ja heakskiit võivad tekitada sõltuvust ning panna sind unustama elu stabiilsemaid osasid, nagu tõelised sõbrad, kodu ja perekond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles