Kas ma peaksin end muutma?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

On üks sõna, mis võib nurjata su harjumuste muutmise. Nii imelik, kui see ka pole, üksainus õnnetu sõna võib olla suureks komistuskiviks harjumuste muutmisel, kirjutab Ardi Ravalepik oma portaalis paleo.ee.

Kas ütled vahel endale «ma peaksin kaalus alla võtma»? Või «ma peaksin hakkama mediteerima» või «ma peaksin tõesti rohkem trenni tegema»?

Peaksin? See sõna ise on juba pealesuruv, lausa rõhuv. «Peaksin» tekitab trotsi ja viitab kohusetundele. Ok, vahel saab muutus tõesti alguse kohusetundest, kuid kui sisemine hääl ütleb «ma peaksin», siis lõpetab ta selle helitu «aga»-ga. Peaksin, aga enamasti ei tee.

Kelle hääl see on?

«Ma peaksin» libiseb üle huulte või kummitab su peas. See «peaksin» on ju sinu sisedialoog, miks peaks see nii raske olema, et takistab harjumuste muutmist?

Tuleb välja, et see «peaksin» ei pruugi üldse sinu enda hääl olla. Psühholoogid liigitavad meie säärase sisemise hääle kaheks: kontrollitud ja isereguleeruv motivatsioon.

Kontrollitud motivatsioon on väline surve teiste poolt – näiteks arst, ema või elukaaslane. Kui kontrollitud motivatsioon sinus võimust võtab, tunned ennast motiveeritud ka vahetust välisest survest olenemata.

See sisemine «peaksin» tähendab siis seda, et su aju on kellegi teise häält kuulda võtnud sinult luba saamata. See hääl näägutab, nõuab ja viriseb, et sa end muudaksid… Sina aga mässad endale teadmatult sellele vastu, sest sa ei taha olla kontrollitud.

Seevastu «isereguleeruv motivatsioon» on täielikult sinu isiklik vaba tahe, sinu isiklikel põhjustel. Kui su isereguleeruv motivatsioon on tugev, oled iseenda peremees.

Kumb «peaksin» kajab sinu elus?

Võib-olla oled sa lihtsalt harjunud «peaksin» sõna kasutama ja pole leidnud paremat sõna. Seda on lihtne testida. Asenda «ma peaksin» sõnadega «ma tahan».

Kas «ma tahan» kajab sulle vastu? Kõlab loomulikuna? Su minapilt haakub sellega? Jah? Sel juhul võib su soov muutuda olla sinu isiklik.

Kui asendad «ma peaksin» sõnadega «ma tahan» või «ma otsustan», on see võimalus oma halbade harjumuste üle kontroll võtta.

Võrdle järgmisi lauseid:

«Ma peaksin kaalus alla võtma.»
«Ma tahan kaalus alla võtta.»

Kas viimane lause ei pane sind tundma võimsamana?

Haara kontroll

Kui sulle tundub «ma tahan» alustuseks liiga võimas, alusta sõnadega «ma saaksin». «Ma saaksin» on hea üleminekufraas, sest annab sulle tunde võimalustest.

Selle asemel, et öelda «ma peaksin rohkem trenni tegema», alustad sa muutust lausega «ma saaksin rohkem trenni teha.»

Olles võimeline ütlema «ma tahan muutuda», oled teel positiivsele harjumuste muutumisele. Muuda ka välised mõjutused enda omaks – ütle «ma tahan», «ma otsustan» või «ma eelistan».

Ole oma elu peremees. Või perenaine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles