Euroopale lähemal

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: salt

Kadrioru nõukaaegses juurikapoes, kus müüja leti tagant ostjaile veidi tohletanud kartuleid tõstis, küpsetab nüüd kokk tuunikala.

Kunagises keldrikorruse köögiviljakaupluses, hilisemas crêperie’s Tallinnas Vase ja Faehlmanni tänava ristil tegutseb nüüd pisike pererestoran Salt, kuhu pääsemiseks peab ilmtingimata kohad telefonitsi kinni panema.

Juba uksel on selge, et kui selliseid õdusaid söögikohti jaguks kõigisse endistesse juurikapoodidesse, oleks Eesti söögikultuur vana Euroopa omale oluliselt lähemal.

Miks? Aga sellepärast, et pererahvas tervitab uksel külalisi nagu ammu oodatud sõpru ja kohtleb neid samasuguse hoolivusega, kuni nood end lahkuma sätivad.

Et rõhk ei ole interjööril – kuigi märk teatavast sisekujunduslikust vallatusest on pronksjad radiaatorid ja kuldse põrandaga tualettruum –, vaid toidul. Et õhustik on sundimatu ja peamiseks muusikaks sööjate jutuvada, mis taldrikute ja veiniklaaside tühjenedes aina rohkem tuure kogub. Et restoran on avatud vaid paariks lõunatunniks ja pikemaks õhtusöögiks, vahepealset tühja vindumist ei ole.

Et menüü ei ole ühelgi päeval täienisti sama ja sõltub sellest, mida hooajalist ning värsket kokk parasjagu kööki toob. Jah, ka hinnad on pigem suure Euroopa klassi, kuid ausalt, ühestki kulutatud eurost polnud kahju.

Soolalõhe tartar (8,50 eurot) – restorani kuulsat siiatartari sel päeval pole – on kopsakas suutäis. Leebe maitsega, nii et kala ise ei jää sugugi soola-pipra varju. Pardi confit punase kapsa ja pastinaagiga (12,50 eurot) on aga just see, mida ihu tuisuselt tänavalt tulles igatseb: mure linnuliha tuleb kondilt hõlpsalt lahti, kapsas aimub jõuluvürtside mekki.

Kõige krooniks hõrk kaste, mis saab saiatükiga viimse piisani taldrikult ära kraabitud. Hädavaevu mahub kõhtu ka tagurpidi õunakook (5 eurot), prantslaste klassika lopsakalt karamellisel moel. Kui lisada veel mõned armsad pisiasjad, näiteks joogivesi lihtsas klaaspudelis, on nunnumeeter laes.

Menüüst

Lõunapakkumised,

nt kanapasta 5 eurot

Lambakeel ja lambamaks 10 eurot

Tuunikala steik 14,50 eurot

Klaas veini 5 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles