Hullumeelseid müüte raseduse ja sünnitamise kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seoses Kate Middletoni rasedusega on viimasel ajal palju kirjutatud lapseootusest ja sellega kaasneda võivatest sümptomitest.

Briti naisteportaal femalefirst.co.uk küsis ekspertidelt nõu müütide kohta, mis on raseduse kohta levinud.

1. Mida hullem on hommikune iiveldus, seda kindlamalt on tegemist tüdrukuga.

Vale: enamik eksperte kinnitas, et see müüt ei vasta tõele.

2. Kui kannatad raseduse ajal kõrvetiste käes, siis on su lapsel palju juukseid.

Vale: kõrvetised on raseduse ajal väga tavapärane nähtus. Kõrvetiste ja lapse juustekasvu vahel pole aga mitte mingisugust seost. Kõrvetised esinevad, sest lapse kasvades emakas laieneb ning surub vastu kõhtu, mille tulemusel liiguvad happed tagasi alumisse söögitorru ning rinna piirkonnas tekib kõrvetav tunne. Seda on võimalik ennetada süües tihemini väikseid koguseid ja jääes pärast söömist püstisesse asendisse.

3. Väldi selili magamist või maga alati vasakul küljel.

Vale: parim asend magamiseks on see, milles tunned end kõige mugavamalt. Pole mingisugust meditsiinilist põhjust, miks selili magamine rasedale ohtlik võiks olla.

4. Oma sündimata lapse kaitsmiseks väldi raseduse ajal seksi ja treeningut.

Vale: eksperdid ei soovita seksi või füüsilist tegevust raseduse ajal vältida. Pigem kerge treening hea nii emale kui lapsele, kui su arst või ämmaemand pole just sinu tervislikku seisundit arvesse võttes vastupidist soovitanud.

5. Rasedad ei tohi röntgenis käia ja peaks vältima mikrolaineahjusid ning arvuteid.

Osaliselt tõsi: kasuta loogilist mõtlemist ja väldi liigset eksponeeritust röntgenkiirtele raseduse ajal, kuid puuduvad tõendid selle kohta, et mikrolaineahi või arvuti kahjustaks last või ema.

6. Rasedad ei tohi vannis käia.

Vale: soojas vannis mõnulemine raseduse ajal on täiesti normaalne tegevus, kuid väldi vanniskäimist veritsemise ajal või kui su veed on ära tulnud.

7. Tormise ilma või täiskuu ajal on suurem tõenäosus, et sünnitus võib alata, isegi siis, kui tähtaeg on nädalate kaugusel.

Vale: puuduvad tõendid selle kohta, et ilm või kuufaasid võiks raseduse kulgu või sünnitamist mõjutada.

8. Väldi vürtsikaid toite – need võivad enneaegset sünnitust esile kutsuda.

Vale: vürtsikad toidud võivad sünnitust esile kutsuda siis, kui oled oma tähtajale väga lähedal, kuid raseduse alguses ei tule neid vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles