Kui Facebooki-sõbrad ajavad närvi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled tundnud suurt survet kõik sõbrataotlused vastu võtta, siis nüüd on sul keeldumiseks tõsine põhjus varrukast võtta. Nimelt tuleb välja, et mida rohkem Facebooki-sõpru kellelgi on, seda enam stressis ta on.

Edinburgh’i äriülikooli teadlased küsitlesid 300 inimest nende Facebooki sõprade ja stressitaseme kohta, vahendab Women’s Health. Nad avastasid, et keskmiselt on inimesel Facebookis seitse erinevat suhtlusringkonda, mille seas on näiteks internetituttavad, pere ja sugulased, sõprade sõbrad ja kolleegid. Mida rohkem sõpru ning mida suurem valik suhtlusringkondi küsitletavatel oli, seda enam kurtsid nad, et on stressis. Suurenenud stressitaset näitas eriti ülemuste ja vanemate lisamine sõprade hulka.

Millest siis selline ärevus? Esiteks sunnib Facebook suhtlema mitmekülgse publikuga: eakaaslased, kolleegid ja pere. Suurem sõprade arv tähendab ka suuremat sotsiaalset ebamugavustunnet. Doktor Irene S. Levine’i selgitusel ei kutsuta ju päriselus kolme erinevat tutvusringkonda ühele üritusele, sest see oleks imelik. Nõnda ei pane imestama, et sama veider on see virtuaalmaailmas, kui kõik näevad samu postitusi. Näiteks tahaks nii mõnigi jagada parimate sõpradega pilte oma sünnipäevast, kuid eelistaks, et Andres juhtkonnast neid vallatuid pilte ei näeks. Pilte saab küll nähtavaks teha vaid teatud inimestele, kuid see võib tekitada segadust ja raske on järge pidada, kes mis grupis on.

Teine põhjus sõpradega seotud ärevustundele võib seisneda tõigas, et mida rohkem sõpru, seda vähem aega jääb neist igaühega suhte hoidmiseks. Mitme inimesega korraga lähedast sõprussuhet hoida tekitab stressi, sest ajast jääb puudu, et piisavalt tihti kokku saada ja rääkida. Selle tulemuseks ongi, et mida sotsiaalsem oled, seda üksildasem. Inimesele mõjub kõige paremini see, kui tal on küll tuttavaid, aga kõige tihedamini suhtleb vaid väikese grupi inimestega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles