Soovitusi, mida ja millal trenni tehes süüa või juua

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas süüa enne või pärast jooksu? Kas spordijooki on üldse vaja või piisab veest? Zest vastab neile küsimustele ja veidi pealegi.

Jooga või pilates

Paar tundi enne trenni võiksid olla söömata, sest toit seedesüsteemis tekitab ebamugavustunnet. Kui sa ei tee väga tugevat trenni, ei olegi vaja enne kõvasti süüa, et trenniks jõudu koguda. Söö midagi kerget, tervislikku ja kergesti seeditavat (näiteks kanasalatit).

Joogatrenni ajal vee joomine ei ole hea mõte, sest see takistab sujuvat liikumist. Pealegi ei kaota keha selle trenniga väga palju vett (välja arvatud nn Bikrami jooga ajal, mis ajab kõvasti higistama). Ära unusta aga korralikult juua siis, kui joogatrenn läbi.

Aeroobika või tantsurenn

Energiat saad näiteks kaerahelvestega energiabatoonist ja kui on tegemist eriti nõudliku trenniga, võid treeningu vältel rüübata isotoonilist spordijooki. Kergemate trennide puhul piisab tavalisest veest.

Jooks või jõusaalitreening

Kui trenn kestab vähem kui 90 minutit on see väga oluline, mida enne sööd, sest kui oled seda teinud piisavalt, siis piisab treeningu ajal ainult veest. Söö näiteks süsivesikuterikast toitu kaks kuni kolm tundi enne trenni (kartuleid või pastat). Kui ei, siis võiksid süüa hommikusöögihelbeid või energiabatooni pool tundi enne treeningu algust. Trenni ajal võiksid juua kokku umbes pool liitrit vett.

Jõutreening

Vastupidavustrenni puhul on oluline pigem see, mida süüakse pärast trenni. Lihaste kasvatamiseks vajad valku. Kui jood kohe piima, siis on sel ka taastav mõju. Hästi sobivad treeningujärgseks vahepalaks ka pähklid ja rosinad. Trenni ajal joo lihtsalt palju vett.

Pikamaajooks

Kui jooksed kauem kui 90 minutit, siis sobib treeningu ajal hästi isotooniline spordijook, mille abil jaksad kauem vastu pidada.

Ujumine

Oluline on taas see, mida sööd enne ujumistrenni, sest vajad sel päeval piisavalt valke ja süsivesikuid. Kui plaanid lõua ajal ujuda, siis söö näiteks hommikusöögiks putru banaaniga, piima ja mett või mune röstsaiaga. Seejärel söö kerge vahepala pool tundi enne ujumist (peotäis kuivatatud puuvilju ja pähkleid või kaerabatoon), mis hoiavad veresuhkru taset umbes tund aega stabiilsena. Ujumistreeningu jooksul võiksid samuti vahepeal veidi vett juua.

60-minutiline rattasõit

Rattasõit on raske, mistõttu võiksid juua spordijooki, et kestaksid kauem. Kui sa seda ei soovi, siis võta endaga kaasa pudel vett ja kerge vahepala (näiteks banaan), mis taastab su energia. Pärast trenni võiksid juua ühe süsivesiku- ja valgurikka joogi, mis taastab lihaseid ja kustutab janu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles