Pane pirukasse muna

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Mõne lihavõtteks kingitud ja koksimisest üle jäänud pühademuna saab sättida


rammusasse lihapirukasse, õpetab restorani Olive peakokk Viktor Slenduhhov.


Lihavõttesööming olgu rikkalik, ütleb Euroopa hotelli restorani Olive peakokk Viktor Slenduhhov, ja võrdleb seda muigamisi suisa toiduorgiaga. Iseäranis külluslik on pühadelaud tõsiusklikele, kes on lihalikest pattudest vabanemiseks pikalt paastunud ja pole tohtinud süüa ühtki loomariigist pärinevat toiduainet, ei liha ega ka piimasaadusi ja mune.

Ülestõusmispühadest alates aga on kõik see jälle lubatud. Sestap kuuluvadki lihavõttelauale kõige muu kõrval rammus kohupiimast ja võist pasha ning kirevaks võõbatud munad, samuti saiad ja pirukad, mõnel pool ka lambapraad.

Viktor Slenduhhovgi pani oma restoranis kokku munadepüha-teemalise rootsi laua, kus peaaegu kõik road sisaldavad muna ja mida veel täna maitsta saab – näiteks seene-munasalat, täidetud munad kiluga, muna-kartulivorm, üleküpsetatud kanafilee juustu-muna sufleega, pasha, besee kirsimoosiga.

«Eri salatid, täidetud munad, lihapirukad, samuti munavõi ürtidega on ka võimalus kingiks saadud keedumune kodus ära tarvitada. Pole ju palju neid, kes suudaksid kümneid keedumune korraga süüa,» mainib kokk ja lisab, et üks tema enda lemmikuid, kus keedetud muna alati kasutust leiab, on n-ö kolmekihiline pirukas, mis koosneb lehttainast, hakklihast ja tervetest keedumunadest.

Sümboolselt ka kevade algust tähistavateks pühadeks annabki ta lugejaile nii munaga täidetud lihapiruka kui ka tummise pasha valmistamise retsepti. 

Pühadeks

Munadepüha lihapirukas

•    1 kg lehttainast
•    1,2 kg hakkliha
•    100-150 g seapekki
•    50 g peterselli
•    150 g mugulsibulat
•    2 küüslauguküünt
•    100 g saia
•    100 g piima
•    veidi soola, pipart
•    7 keedetud muna

Kõigepealt valmista pirukatäidis. Selleks haki sibul, küüslauk ja petersell peeneks ning sega hakklihaga. Pane saiaviilud mõneks ajaks piima sisse ligunema ning sega samuti hakkliha hulka. Tükelda seapekk väikeseks ja lisa hakklihamassile. Maitsesta segu pipra ja soolaga.

Rulli lehttainas lahti, aseta ahjuplaadile. Säti taina ühele küljele pikuti pool täidisest.
Seejärel lao täidisele terved keedetud munad, mille otsad on eelnevalt ära lõigatud nii, et munad otstest ühilduksid. Aseta munadele teine osa täidisest ja kata ülejäänud tainaga. Enne ahjupanekut tee tainasse kahvliga väikesed torked, et see katki ei läheks.

Küpseta 180 °C ahjus 30 minutit. Kui pirukal on ilus kuldne koorik, kata see fooliumiga ja küpseta veel tund. 

Rammus pasha
•    250 g taluvõid
•    1 kg kohupiimapastat
•    5 muna
•    320 g suhkrut
•    380 g hapukoort
•    marmelaadikomme
•    rosinaid, sukaadi, pähkleid
•    kaunistuseks šokolaadi, M&M’s komme jm

Sulata potis või. Lisa hulka kohupiim, hapukoor ja lahtiklopitud munad. Kuumuta segu keemiseni, kogu aeg põhjast segades. Võta pott tulelt, lisa suhkur ja rosinad. Sega, kuni suhkur on sulanud. Lisa ka tükeldatud marmelaad.

Vala mass pashavormi või marliga kaetud sõelale, pane see omakorda sügavale taldrikule või nõusse ja jäta vähemalt üheks ööks, veel parem ööpäevaks külmkappi nõrguma. Vala vormist välja vaagnale ja kaunista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles