Kas usud horoskoope?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sulle võib tunduda, et horoskoop paneb aeg-ajalt täppi, kuid loe ka teiste horoskoope.

Kuigi meile meeldib mõelda, et oleme ainulaadsed, siis võib osavalt sõnastatud horoskoop kehtida pea kõigile, seejuures ka teistele tähemärkidele, kirjutab Daily Mail.

Sulle võib tunduda, et lause «Sa tahad teistele meeldida, kuid oled enda vastu liiga karm» käib just sinu kohta. Või tunned end ära, kui kirjutatakse: «Tunned end vahel seltskondliku ja avatuna, kuid teinekord jälle kinnise ja tagasihoidlikuna».  Need väited võivad ju kehtida kõigile.

Psühholoog Bertram Forer tegi katse, milles teatas üliõpilastele, et kõiki neid on individuaalselt analüüsitud ja ulatas neile kirjalikult «personaalsed hinnangud», et määrata nende täpsust. Enamik väitis, et analüüs oli 85-protsendilise tõenäosusega täpne ja uskus, et analüüs põhineski vaid neil.

Tegelikult oli hinnanguid vaid üks, mis anti kõigile. See oli kokku pandud suvalistest lausetest, mis oli võetud erinevatest horoskoopidest.

Kui me soovime, et miski oleks tõsi, siis kipume keskenduma endale sobivatele detailidele ja ignoreerime muud, mis selle sooviga ei kattu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles