Söö jõulustress ära!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi praegu on alles november, räägivad kõik juba jõuludest. Jõuludeni on veel aega, kuid need lähenevad kiiresti. Poodides mängitakse jõululaule, linnas on üleval värvilised tuled, mida viisakuse poolest nimetatakse talvetuledeks.

Seda vaikset jõuluootust tahetakse ka ümbritsevate inimestega jagada. Kuidas aga vältida jõulustressi ning teha kinke, mis pakuvad rõõmu nii tegijale kui saajale ja samas aitaksid hoida kulusid ning tarbimist kontrolli all? Sellest kirjutab rohelise eluviisi portaalis Bioneer Edith Soosaar.

Nipp on lihtne: planeeri oma jõulukingid varakult ja tee need ise. Kui sulle meeldib köögis askeldada, siis tee söödavad või joodavad kingitused. Söödavate kinkide eeliseks on see, et need ei jää tolmu koguma.

Karbike isetehtud trühvlitega pakub rõõmu nii saajale kui ka sulle endale. Selleks korralda oma sõpradega koos maiustuste valmistamise üritus. Paar-kolm sõbrannat, mõnus köök, pudel veini ja hea muusika ning trühvlid valmivad kui iseenesest. Mitme peale koostisosasid ostes tuleb soodsam ning jaksu jätkub erinevat sorti trühvlite katsetamiseks. Jõulustressi vältimiseks pole midagi paremat, kui rummitrühvlite tegemine.

Isetehtud küpsised kingitusena on imearmsad. Isetehtud šokolaadikaste, kuuma kakao segu purgis või omavalmistatud müsli, mida kingi saaja kuu või kahe jooksul saab ära kasutada, võib aga olla lausa geniaalne valik.

Magusat on jõuluajal palju. Miks mitte kinkida midagi soolast. Juust, ise tehtud pesto, sibulamoos, marineeritud küüslaugud – isegi meesterahvad ei tõmbaks sellist kingitust saades nina vingu.

Söödavate kingituste juures on kaval eelistada kvaliteeti kvantiteedile, sest jõulud on nagunii ülesöömise aeg.

Võta aega ka kingituste kaunistamiseks ja pakkimiseks. Söömine toimub esmalt silmade ning alles hiljem suuga. Ka nägusad kingituse pakendid saab ise valmistada. Võta kasutusse supipurgid, millelt on silt maha leotatud ning kata nende kaaned kangaga. Voldi kartongist karbikesed või kasuta vana kalendrit paberkottide tegemiseks. Ilus riba paela, nööri või pitsi kinnituvahendina aitab viimistlusele täpi peale panna.

Lihtsad rummipallid

  •     1 pakk Digestive (või Kalevi) küpsiseid
  •     1 purk kondenspiima suhkruga
  •     200g riivitud kookoshelbeid
  •     1/4 tassi kakaopulbrit
  •     maitseks rummi
  •     veeretamiseks riivitud kookoshelbeid või tuhksuhkrut

Purusta küpsised (köögikombaini, taignarulli vms käepärase vahendiga). Sega kõik ained omavahel kokku. Märgade kätega tee segust pallid ning veereta neid palle kookoshelvestes, tuhksuhkrus või kakaopulbris. Hoia üleöö külmkapis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles