See, kuhu rasv ülekaalu puhul koguneb, näitab nii mõndagi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaalulangetamine võib tulla kasuks, aga seda tasuks teha vastutustundlikult.
Kaalulangetamine võib tulla kasuks, aga seda tasuks teha vastutustundlikult. Foto: SCANPIX

Igal naisel on mingi kehapiirkond, mida on raske vormis hoida – olgu selleks «sangad», ümarad põlved või kobrutavad reied. Mõni kurdab, et ei saa endale kõvast trennist hoolimata kunagi lamedat kõhtu, teised on jällegi hädas lõualotiga.

Varem arvati, et see, kuhu rasv kipub kogunema, oleneb vaid geenidest, kuid nüüd on leitud, et see on vaid osalt tõsi, kirjutab Daily Mail.

Uuringu autor James Duigan on ühtlasi Elle Macphersoni ja Rosie Huntington-Whiteley treener. Tema sõnul sõltub rasva kogunemine teatud keha piirkondadesse valest toitumisest, hormoonide kõikumisest, stressist ja mürkainetest. Duigan nentis, et ülekaal ei kogunegi enamasti ühtlaselt, vaid see oleneb elustiilist. Seda, et probleemipiirkondadest rasva vähendamine oleks võimatu, peab ta aga müüdiks. Õige trenni ja toitumisega saab ka murekohad kontrolli alla.

Punnkõht

Probleem

  • Su kõht näib enamus ajast paks ja/või tursunud.
  • Sul ei ole kunagi olnud lamedat kõhtu – ka siis, kui oled väga sale, on sul kõhuke ees.
  • Iga liigne kilo läheb otse kõhtu.

Põhjus: oled stressis

Kõhurasv on seotud stressiga. Seda näitas ka hiljutine Yale’i ülikooli uuring, mis kinnitas, et naistel on suurema tõenäosusega kõhul üleliigset rasva, kui nad on pidevalt stressis. Stressi tõttu tõuseb organismis kortisooli tase ja see põhjustabki rasva ladestumist kõhupiirkonda, sest kõhurasvas on rohkem kortisooli retseptoreid kui mujal kehas.

Lahendus

Hea uudis on see, et kõhust lahti saamiseks ei pea tunde jooksulindil müttama. Vastupidi, seda just ei peaks tegema. Nimelt võib veresoonkonna treening (nagu näiteks jooksmine) tekitada veelgi enam kortisooli. Seetõttu võiksid eelistada jõutrenni, joogat või pilatest, et saledamat pihta saada.

Üleliigse kõhurasva põhjuseks võivad olla ka soolestikubakterid, mis on tasakaalust välja läinud. Need toituvad suhkrust ja teraviljadest, mistõttu võiksid vältida saia ja makaronide söömist. Väldi mõnda aega ka tsitruselisi, et näha, kas olukord on parem. Viimased võivad põhjustada puhitusi.

Lisaks on hea, kui väldid maiustusi, kohvi, alkoholi, soola ja rämpstoitu, sest need mõjuvad organismile stressi tekitavalt.

Toidud, mis tasakaalustavad kortisooli teket ja mida võiksid süüa: kala, kana, rohelised aedviljad, peet, oliivid, avokaado.

Tursked sääremarjad

Probleem

  • Su säärmarjad on jämedad ja sa ei saa kanda kõrge säärega saapaid.
  • Sul on magamisraskusi.
  • Sulle tundub tihti, et jalad on rasked.

Põhjus: oled väsinud

Rasked, turses ja jämedad sääremarjad võivad tähendada seda, et sa ei saa piisavalt magada või on uni liiga pinnapealne.

Lahendus

Enamik inimesi vajab öösel 7-9 tundi und. Parema une heaks väldi kolm tundi enne magamaminekut süsivesikute ja suhkru söömist. Liigne joomine võib samuti segada, sest paratamatult ei lase täis põis rahulikult magada. Und kahjustavad veel ka A-ja B-vitamiinipuudus. Enne magamaminekut väldi teleka vaatamist või arvuti kasutamist, sest need stimuleerivad aju ning võivad hiljem und segada.

Ümar selg

Probleem

  • Sul on liigselt rasva seljal, rinnahoidja kinnituskoha juures.
  • Isegi kui kannad suuruse poolest parajat rinnahoidjat, tekivad seljale kühmud.
  • Sul koguneb rasva ka kaenlaaluste juurde.

Põhjus: su keha ei talu süsivesikuid

Paljudel naistel koguneb liigset keharasva tiivanukkide juurde – see võib olla põhjustatud sellest, et keha ei suuda süsivesikuid efektiivselt töödelda.

Lahendus

Väldi täielikult nisutooteid ja rafineeritud süsivesikuid (valge riis, pasta) ja jälgi, kas sellest oli abi. Kui oled sellega hakkama saanud, võid tutvust teha rafineerimata süsivesikutega (tatar). Söö kindlasti piisavalt aedvilju. Harjutused seljale seda probleemi väga hästi ei lahenda. Pigem saad abi lühikeste voogudega, aga suure intensiivsusega treeningutest (näiteks spinning).

Jämedad käsivarred

Probleem

  • Su käsivarred on paksud.
  • Käsivarred on tursked ja katsudes krobelised.
  • Sul on üleliigset rasva ka rindade kohal ja kaenla all – kui kannad õlapaelteta kleiti, pressib nahk üle ääre.

Põhjus: keskkonnamürgid

See võib suuresti olla põhjustatud mürkidest su kehas.

Lahendus

Tee harjutusi kätele nii, nagu siin videos. Lisaks käi saunas ja proovi ka kuivharjamist, mis parandab vereringet ja teeb naha siledamaks.

«Sangad»

Probleem

  • Oled enam-vähem sale, aga sul on jäme piht.
  • Kui kannad kitsaid pükse, vajuvad «sangad» üle ääre.
  • Saad kummaltki küljelt paraja peotäie keharasva pihku suruda.

Põhjus: liiga palju suhkrut

Jäme piht võib näidata, et su keha ei töötle hästi insuliini ja suhkrurikka dieeti tõttu võib rasv koguneda puusadele.

Lahendus

«Sangad» võivad samuti tekkida stressi tõttu, nagu kõhurasvki. Antioksüdantiderikkad toidud nagu marjad, värvikad aedviljad ja roheline või valge tee aitavad stabiliseerida veresuhkru taset. Viimase puhul võivad aidata ka kroom ja tsink. «Sangad» on paraku kangekaelsed ja ei allu väga hästi suunatud treeningharjutustele.

Suured põsed

Probleem

  • Sul on lai nägu.
  • Kui võtad juurde, on see kohe näha su näost.
  • Sul on lõualott.

Põhjus: liiga palju alkoholi

Inimesed, kes joovad sageli, on enamasti näost tursunud. Alkoholist tingitud veepuuduse tõttu hoiab nägu vett kinni ning läheb paiste.

Lahendus

Joo vähem ja jälgi, et nädalas oleks vähemalt neli alkoholivaba päeva. Tursunud näo vastu aitab näomassaaž.

Jämedad reied

Probleem

  • Sul on sale piht ja lame kõht, aga lai pepu ja jämedad reied.
  • Ülemised riided on numbri poolest väiksemad kui alumised.
  • Su keha on pirnikujuline.

Põhjus: su vanemad!

See probleem on kõige suurema tõenäosusega põhjustatud geenidest. Harva sõltub see toitumisest. Hea uudis on aga see, et kui rasv koguneb reitele, siis on see tervislikum võrreldes sellega, kui see koguneb seljale, kõhule või puusadele.

Lahendus

Väldi kindlasti sojatooteid ja selliseid töödeldud toitusid (saia ja valmistoitusid), mis võivad sisaldada soja. Treeningu puhul aitavad kükid ja hüpped.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles