Lugeja küsib: kuidas leevendada pidevat rasedusaegset iiveldustunnet?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meile kirjutas lapseootel lugeja, kes kurtis, et ei suuda kuidagi iiveldustundest üle olla ning eelistab seetõttu vaid kodus pikutada. Paraku jääb ta aga nõnda ilma toredatest üritustest ning ei jaksa piisavalt tegelda vanema lapsega, kes ootab tähelepanu.

Küsimusele vastavad taimetark Irje Karjus ehk Metsamoor ning naistearst Ferenc Szirko.

Metsamoor

Raseduse ajal peab ravimtaimedega ettevaatlik olema, sest inimeste tundlikkus taimede vastu ei ole ühesugune. Paljud taimed mõjutavad tugevalt suguelundeid ja võivad esile kutsuda raseduse katkemise. Seega oleks parem, kui rasedad tarbiksid kas hästi lahjasid taimeteesid (õunmünt, põldmünt, meliss) või hoopis iivelduse puhul nuusutaksid neid.

Iivelduse vastu aitab veel ka hiirekõrva tee. Münti võib hõõruda käte vahel ja nuusutada, või teha endale linane kotike, kuhu panna kuivatatud münti ning seda vajadusel kaasas kanda ja aeg-ajalt nuusutada.

Naistearst Ferenc Szirko

Hommikune iiveldus kuulub paratamatult raseduse juurde. Lakkamatut oksendamist ravitakse haiglas.

Neil, kelle vaev on väike või mõõdukas, soovitan juua ohtrasti, süüa sageli ja vähehaaval. Kui on kõrvetisi, võib võtta Renniet või teisi sarnaseid abivahendeid.

Kindlasti on abi toitumispäevikust: nii saab selgeks, mis toit sobib kõige paremini ehk häirib kõige vähem - kas õun, puder, heeringas või hapukurk.

Samuti peab valima «lemmikvedelikku»: Värska vesi, Boržomi, kraanivesi, piparmündi- või ingveritee (viimane on mainitud ka sünnitusabi õpikutes).

Hästi aitab ümbruskonna muutus. Puhake, sõitke maale või siis linna, kui on võimalus - kaugemalegi. Kui ära sõita ei saa, siis las mees paigaldab korteris mööblit ringi (või sõidab ise puhkusele). Kõik asjaolud, mis suunavad tähelepanu piinast eemale, on kasulikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles