Unelejad vananevad kiiremini

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Psühhiaater Elissa Epel uuris, kuidas on kromosoomide otsi katvate telomeeride pikkus seotud hajevilolekuga.

Telomeerid kaitsevad kromosoomide otsi ning muutuvad iga rakujagunemisega lühemaks. Ka stress kiirendab telomeeride lühenemist, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Uurija värbas katsealusteks 50-65 aasta vanuseid naisi. Vabatahtlikud jälgisid enda keskendumisvõimet. Lisaks hindas Epel naiste rahulolu ja igapäevaelu stressirohkust.

Selgus, et neil naistel, kelle mõtet kippusid pidevalt rändama, olid lühemad telomeerid. Parematel keskendujatel olid isegi stressirohke elu puhul pikemad telomeerid.

Varem on telomeeride lühenemist seostatud depressiooniga. Kuidas unelemine kromosoome muudab, pole praegu teada. Praegusele hetkele keskendumine võib telomeere kaitsva ensüümi telomeraasi tõhusamalt tööle panna.

Teadlane soovib edaspidi uurida, kas mõtete kontrollimine parandab rakkude tervist või on kromosoomimuutused seotud isiksuseomadustega.

Tema kinnitusel võib oma tegevustele keskendumine tõepoolest elukvaliteeti tõsta ning probleemide eest ei maksa põgeneda. «Uitavat meelt aitab taltsutada see, kui lepitakse ka negatiivsete kogemustega ega väldita seda, mis on igapäevaelus häiriv,» selgitas Epel.

Uurimus ilmus ajakirjas Clinical Psychological Science.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles