Afäär ei tähenda alati abielu lõppu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas on võimalik andestada abieluvälist suhet ja abieluga jätkata? Sellise teo andestamine nõuab suurt pingutust ka kõige alandlikemalt inimestelt.

Tegelikult on andestamine olenemata hingepiinadest alati võimalik ja seda tehes saab muuta abielu isegi tugevamaks, lähedasemaks ning muutuda seejuures isegi paremaks inimeseks, kirjutab Huff Post.

Andestamine ei tähenda unustamist. Meenuta, kas oled kogenud kellegi teise tegude tõttu midagi valusat? Kas oled talle andestanud? Loodetavasti oled, teie mõlema pärast. Kas oled aga unustanud, mis juhtus? Ilmselt mitte, eriti kui tegu oli ränk. Andestus ei sõltu mälukaotusest vaid perspektiivi nihkest. See põhineb valikul - millist väärtust sa suhtes näed ja kas sa keskendud sellele väärtusele või pigem väärteole.

Proovi näha suurt pilti. Kui abielu oli mõõdukalt rahuldav ja terve, siis on võimalik valu ja viha leevendada, et andeks anda ja eluga edasi minna.

Pange paika ajad, mil te saate kokku, et arutada, kuidas teie elu jätkub. Kohelge neid kui tõsiseid kokkusaamisi, mis võiksid kesta 30-60 minutit. Korraga tohiks rääkida vaid üks. Kasutage neil kohtumistel võimalust, et teineteist tunnustada, toetada ja ka oma rahulolematust välja näidata. Jätkake neid isegi siis, kui tundub, et millestki olulisest enam rääkida ei ole. Kui neist vestlustest on saanud harjumus, on nõnda kõige parem ka tulevikus rääkida tulemuslikult ja tülitsemata, kui midagi läheb valesti.

Kriitiliselt oluline on enda tegude eest vastutada ja tunnistada käitumist, mis kaasale nii haiget tegi. Petja peab siiralt vabandama ja andeks paluma. Enda tegusid ei tohi kuidagi õigustada. Kes tahakski andeks anda sellele, kes tegelikult oma tegu ei kahetse või ei soovi seda heastada?

Järgmiseks peaks truudusemurdja lubama pühenduda, et kaitsta oma kaasat ebameeldivuste ees tulevikus. Selleks peaks ta koostama ennetava plaani. Ilma plaanita kipub ajalugu end kordama ja taas abielu lõhkuma. Näiteks, kui ta sai väärtegudega hakkama tööreisidel, siis peaks ta abielu huvides muutma oma töökorraldust või vahetama töökohta.

Kui kaasa anub andestust, siis ütle kõva häälega välja: «Ma annan sulle andeks». Võid öelda ka: «Ma armastan sind tingimusteta ja pühendun sellele, et me abielu päästa». Need sõnad on vajalikud sulle endale sama palju kui partnerile, sest need mõjutavad sind alateadlikult, et suhtes oma eesmärke saavutada.

Enesearengu eesmärgil peaksite te mõlemad proovima mõista, mis partneri arvates täpselt toimus. See nõuab suurt tahet, sest hingevalu ütleb, et seda tegu ei saa mitte kuidagi õigustada. Kui suudad mõista, miks ta võis nii teha, siis on andestada palju lihtsam.

Õpi aktsepteerima olukordasid ja loomuomadusi, mida sa kuidagi kontrollida ei saa. See on ka elutarkuse ja õnneliku elu puhul üheks oluliseks võtmeküsimuseks. Kui su kallimal on kalduvus olla ülemäära emotsionaalne või vastupidi, siis suure tõenäosusega on ta selline ka edaspidi. Oluline on alati püüda areneda ja oma vigu parandada.

Lähedus eeldab, et te tunnete teineteist väga hästi. See tähendab, et te teate, millised olete siis, kui mitte keegi teid ei näe. Alati ei pruugi see olla ilus pilt. Ta võib olla armukade, karjuda. Inimese tõeline olemus võib teisele väga palju haiget teha.

Abielutõotusi andes lubatakse armastada nii heas kui halvas, kuid sageli unustatakse ära, et sel puhul ei räägita vaid välistest teguritest. See on lubadus armastada tingimusteta, armastada nii abikaasa häid kui ka halbu külgi.  

Hea lugeja, kas Sina suudaksid petmist andestada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles