Emaüsa hormoonid mõjutavad poiste käitumist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vaimsed häired tabavad sugupooli erinevalt. Naistel tekib kergemini depressioon, mehed on sagedamini kimpus alkoholismiga. Oma osa on selles testosteroonil, mis vähendab hirmu ja paneb riskima.

Cambridge´i ülikooli teadlased leidsid, et looteeas kogetud kõrge testosterooni tase vormib arenevat aju ning paneb poisid impulsiivsemalt käituma, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Michael Lombardo tegi katseid 8-aastaste poistega. Sama uurimisrühma liikmed olid jälginud nende lootelist arengut ja mõõtnud 13. rasedusnädalal lootevedelikust testosteroonitaset.

Lombardo näitas poistele pilte, millel olid erinevad näoilmed. Samal ajal jälgis ta ajukuvamise abil nende ajuaktiivsust. Mida rohkem oli poistel lootevees olnud testosterooni, seda rohkem oli nende aju tasustussüsteem aldis positiivsetele näoilmetele.

Lombardo kinnitusel vihjab see sellele, et need noormehed kalduvad käituma impulsiivsemalt ning on lõbujanulisemad. Äärmuslikel juhtudel võib selline käitumine viia narkosõltuvuse või koguni psühhopaatsete joonte tekkimiseni.

Looteea hormoonitasemed programmeerivad aju kogu eluks. Testosterooni sarnane mõju võib uurija sõnul selgitada, miks tekivad iseloomuhälbed ja sõltuvushäired meestel sagedamini kui naistel.

Uurimus ilmus ajakirjas Biological Psychiatry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles