Kas magada ühe või kahe teki all?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks on oluline magada koos ja veel parem, kui ühe teki all, kirjutab novembrikuu ajakirjas Psühholoogia Sinule seksuaalterapeut Mare Pruks.

«Mulle meeldib magada oma teki all, mees aga tahab mind kogu aeg kaisus hoida. On mul midagi viga, et ma vajan voodis rohkem privaatsust,» küsib lugeja.

Puudutused on inimsuhetes hindamatu tähtsusega, neil võib olla nii erootiline kui ka hoolimise, hoidmise ja toetuse tähendus. Kehade kokkupuutumisel vabaneb ajus võimsa toimega hormoon oksütotsiin, millel on suur mõju sünnitamisel, ema ja lapse vahelise kiindumussuhte tekkimisel ning rinnaga toitmisel. Ka seksi ning orgasmi ajal tõuseb oksütotsiini tase hüppeliselt, tekitades seotusetunnet.

Viimasel ajal on seda hormooni hakatud nimetama hoopis «armastuse, kallistuse või helluse hormooniks», sest on leitud, et oksütotsiin tekitab inimeste vahel seotusetunde. Hormooni kõrgem tase veres muudab inimesed kergemini andestavaks. On ju teada, et paindlikkus ja leppimine aitab omakorda hoida suhet stabiilsemana.

Puudutuste mõjul tugevneb turvalisuse ja usalduse tunne, see omakorda langetab stressihormooni kortisooli ja tsütokiinide taset.

Osa uurijaid on arvamusel, et koos magavad paarid elavad eraldi magajatest kauem ja on parema tervisega. Koos magamise kasuks räägib seegi, et partnerid seksivad sagedamini, sest partner on soovi tekkimisel kohe olemas.

Koos magades on intiimne lähedus partneriga suurem, kuid sageli on inimestel erinevad magamisharjumused. Üks eelistab külma, teine sooja, üks käib öösiti pissil, söömas või joomas, krigistab hambaid või norskab, teisel on rahutud jalad ja ta niheleb öö läbi. Ühele meeldib kaua lugeda, teine soovib uinuda pimedas.

Et välja puhata, peaks leidma kompromisslahenduse, mis sobib mõlemale. Erineva teki all, eraldi voodites või magamistubades magamine on päästnud paljud paarisuhted. Kui partnerid aga ikka kuidagi ei taha või ei saa koos magada, peaksid nad mõtlema, kas nende omavahelises suhtes on allasurutud või tõrjutud teemasid, millest rääkimist välditakse. Millised on varjatud hoiakud? Või on partneri vastu mingil põhjusel vastumeelsus, viha või vimm?

Loe pikemalt ajakirjast Psühholoogia Sinule!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles