Kuidas raseduse ajal liigset kaalutõusu vältida?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled rase olnud, siis ilmselt tead enese lohutamiseks tihtipeale ette tulevat lauset: «Ah, ma võtan niikuinii tohutult juurde, mis see paar lisakilo ikka teeb».

Kuid uuringutega on kindlaks tehtud, et isegi mõni lisakilo rohkem soovituslikust kaalutõusust muudab pärast rasedust kaalukaotuse keerulisemaks ja võib viia ülekaalulisuseni, kirjutab Yahoo! Shine.

Ühest hiljuti läbi viidud uuringust selgus, et 14,2 protsenti eelnevalt normaalkaalus olnud naistest muutus aasta pärast rasedust ülekaaluliseks. Võttes arvesse, et kaalutõus võib tähendada pikaajalist ülekaalulisusriski nii emale kui lapsele, on oluline teada, kuidas raseduse ajal lisakilodega mitte üle pingutada.

Teadlased selgitasid välja, et treeningu ja õige toitumise abil on võimalik kaalutõusu raseduse ajal kontrolli all hoida ning tänu sellele on pärast rasedust lisakilosid kergem kaotada.

Naised jagati uue kaalukontrolliprogrammi testimiseks kolme gruppi: mõõdukalt intensiivse treeningkavaga grupp, kes sai toitumisnõuandeid; madala intensiivsusega treeningplaaniga grupp, kes sai samuti toitumisnõuandeid ning kontrollgrupp, kelle rutiini ei segatud.

Treening oli lihtne: naistel tuli vaid kõndida. Esimesel nädalal 25 minutit kolm kuni neli korda nädalas. Naised pidid oma jalutuskäiku aegamisi pikendama 40 minutile.

Toitumiskava oli samuti lihtne: naistele anti nõu kilokalorite tarbimise kohta, mis hoiaksid kaalu soovituslikes piirides. Naistel soovitati süüa kolm toidukorda ja kolm kuni neli vahepala päevas.

Tulemused olid etteaimatavad – treeninggruppidesse kuulunud naised võtsid vähem kaalus juurde võrreldes kontrolligrupi naistega ning neil oli pärast sünnitust kergem kaalu kaotada.

Uuringu läbiviijaid üllatasid aga kahe treeninggrupi tulemused. Mõõdukalt intensiivset treeningut harrastavate naiste grupis võttis kaalus juurde 31 protsenti naistest ja madala intensiivsusega treeninggrupis võttis juurde 35 protsenti naistest, seega erinevus polnudki nii suur, kui eelnevalt arvati. Võrdluseks võib öelda, et oma tavapärast liikumis- ja toitumiskava järginud naistest võttis 53 protsenti kaalus juurde.

Miks aga kahe treeninggrupi tulemused niivõrd vähe erinesid? Võimalik, et intensiivsema kavaga naised põletasid teiste päevatoimingute käigus vähem kilokaloreid. Võib-olla mõjus käimine neile niivõrd väsitavalt, et ülejäänud päeva jooksul polnud neil eriti energiat millegi muuga tegeleda.

Teadlaste poolt pakutud selgitus on aga see, et intensiivsema treeninguga naised võisid kaloririkkamat toitu tarbida, et treeningu käigus kaotatud energiat taastada. Teadlaste soovitus on naistel ka raseduse ajal mõõdukalt treenida ning kõige lihtsam moodus selleks on jalutamine – sel viisil on pärast rasedust kergem lisakilodest lahti saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles