Kuus märki, et su abielu on otsakorral

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Abielu püsimine eeldab teadlikku soovi seda hoida. Kui suhtele ei pühendata piisavalt aega ja tähelepanu, tüürib see karile.

Noorpaaril on enamasti abielludes väga kõrged ootused ja pagasina on neil vanemate eeskujust, varasematest suhetest kaasas rohkelt südamevalu ning rahuldamata vajadusi. Väljaütlemata ootus, et partner armastab sind lõpuks sellisel moel nagu sa tõeliselt ihaldad, on enamasti läbikukkumise aluseks, kirjutab Huff Post.

Apaatia ja põlgus on ohumärgid, mis viitavad sellele, et pead oma abielule rohkem tähelepanu pöörama. Suhe on lõppemas, kui te väldite konflikte ega oska neid lahendada.

Doktor John Gottman on pereterapeut, kes on 40 aasta jooksul läbi viinud mitmeid abielu dünaamikaid analüüsivaid uuringuid, et kindlaks teha, millised märgid ennustavad abielulahutust. Ta uuringud näitavad, et järgnevad kuus märki ennustavad lahutuse tõenäosust 91-protsendilise täpsusega.

Karmid sõnavõtud

Suhtele mõjub kahjustavalt see, kui alustate vestlust konflikti, sarkasmi, süüdistuste, kriitika või halvustavate kommentaaridega. Valesti alustatud vestlus tingib suure tõenäosusega selle terava lõpu, millele ei saabu lahendust.

Suhtluse neli halba tegurit

Gottmani selgitusel on neli peamist omadust paari suhtlusel, mis suurendavad drastiliselt lahutuse võimalust. Nendeks on põlgus, kriitika, kaitsepositsioonil olek ja vaikides ignoreerimine.

«Uputamine»

Üks partneritest koormab teise üle negatiivsusega, mis põhjustab emotsionaalset suletust ja suhtest eraldumist. Kui üks kallimatest näitab teisele järsult välja suurt vastumeelsust või on väga kriitiline, siis võib see mõjuda šokeerivalt. See põhjustab teises võõrandumist ja viib omakorda aja jooksul vastumeelsuseni.

Kehakeel

Nii-öelda uppumise tunne suhtes põhjustab ka füsioloogilisi muutusi organismis. Süda lööb kiiremini, vallandub adrenaliin ja vererõhk tõuseb. Need muutused takistavad efektiivset probleemilahendust. «Uputamise» tõttu soovib partner kas põgeneda või võidelda.

Katsed tülisid lahendada luhtuvad

Kui konflikti ei lahendata või kui üks partneritest ignoreerib seda vaikides, siis suureneb lahutuse tõenäosus. Probleemide lahendamise oskus on terve suhte nimel hädavajalik.

Halvad mälestused

Paarid, kes näevad oma suhet negatiivsest vaatevinklist, kipuvad oma vigu kordama. Tugevalt negatiivne suhtumine mõjutab suhtumist minevikku, olevikku ja ka tulevikku ning hakkab abielu õõnestama.

Teisegi pereterapeudi Richard Schwartzi sõnul on abielu sageli hukule määratud juba alguses, kui parteritel on teineteisele liigsed ootused. Eeldatakse, et kaasast saab «lunastaja», kes täidab kõik rahuldamata vajadused. See ootus lõpeb viimaks aga paratamatult pettumusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles