Suitsetamisest loobumine enne keskiga pikendab naise elu 10 aastat

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäta maha!
Jäta maha! Foto: SCANPIX

Naissuitsetajad võivad oma elu kümne aasta võrra pikendada, kui loobuvad tervistkahjustavast harjumusest enne keskiga, kinnitavad teadurid.

Meditsiiniajakirjas The Lancet avaldatud uuringus osales üle miljoni naise vanuses 50 kuni 65, vahendab Huff Post. Leiti, et suitsetamine kolmekordistab selles vanuses üheksa aasta jooksul suremise võimalust. Enamasti on surma põhjusteks suitsetamisest põhjustatud haigused, nagu kopsuvähk, kroonilised kopsuhaigused, südamehaigused või insult.

Oluliseks riskiteguriks osutus suitsetatava tubaka kogus, kuid elu katkemise tõenäosus kahekordistub juba ka neil, kes suitsetavad päevas vähem kui 10 sigaretti.

Enneaegse surma riski õnnestus vältida 97 protsendi ulatuses neil naistel, kes loobusid sigarettidest 30. eluaasta paiku.

Uuringu autorid selgitasid, et suitsetajad kärbivad oma elu vähemalt kümme aastat. Kuigi neljakümnenda eluaastani suitsetamine kahjustab samuti tervist, on sellega jätkamine siiski tunduvalt ohtlikum.

Uuringus osalenud naiste tervist ja harjumusi jälgiti keskmiselt kokku 12 aastat, selle aja jooksul oli 66 000 surma. 20 protsenti küsitletutest olid suitsetajad, 28 protsenti endised suitsetajad ning 52 protsenti ei olnud kunagi suitsetanud.

Teadlaste sõnul näitas mahukas uuring, et nii suitsetamise kahju kui suitsetamisest loobumisega seotud kasu tervisele on suuremad, kui varem arvati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles