Pastor Leho Paldre: abielu kui leping

Leho Paldre
, Tartu Kolgata baptistikoguduse pastor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abielu
Abielu Foto: SCANPIX

Tartu Kolgata baptistikoguduse pastor Leho Paldre kirjutab, miks eelistada vabaabielule abielu.

Vabaabielu eeliseks tuuakse tavaliselt järgmisi asjaolusid: seda on abielust lihtsam alustada ja lõpetada; see võib olla odavam; see näib armastavam, kuna ei sõltu välistest märkidest; annab võimaluse proovida suhet enne täielikku pühendumist abielus; selles põimuvad abielu lähedus ning vallaspõlve autonoomia.

Tõsi, nii mõnigi vabaabielu võib olla pühendunum kui vinduma kippuv abielu. Iga alljärgnev punkt ei pruugi kehtida iga abielu kohta, aga nende tegurite koosmõju annab tugeva eelise abielule.

Tulevikulisus. Abiellumisega seoses mõtlevad mees ja naine läbi ühise tuleviku ning kinnitavad pühendumist teineteisele nii olevikus kui ka tulevikus. Vabaabielu saab üldiselt alguse ebakonkreetselt ja tulevikus juhtuv jäetakse teadlikult lahtiseks.

Püsivus. Pühendunud ja usaldusväärse abielu keskmes on püsivus. Vabaabielu eelistatakse sageli just seepärast, et see ei sisalda sellist pühendumist. Miskipärast peab ka ümbritsev kultuur elukestvat suhet idealistlikuks, mille nimel pole mõtet pingutada. Katsu sa näiteks leida ilukirjandusest püsiva pühendunud paarisuhte eeskujusid – kõrvalsuhted müüvad paremini!

Seks. Mitmed rahvusvahelised uuringud on tõdenud, et paarid, kes on olnud seksuaalsuhtes enne abiellumist, on oluliselt suurema lahutusriskiga. Eetik Lewis B. Smedes nendib, et seks ilma eluaegse pühendumiseta «rikub selle akti sisemist olemust; see on väär, kuna selle läbi mitte-abielus olevad inimesed osalevad elu-ühendavas aktis ilma elu-ühendava eesmärgita».

Lapsed. Lapsed vajavad üleskasvamiseks püsivat turvalisust, mida kõige paremini suudab pakkuda ema-isa püsiv abielusuhe.

Rahulolu. Abielupaarid on suhtega keskmiselt rohkem rahul. Nad on ka jõukamad: investeerivad tõenäolisemalt kodu ostmisse ja säästavad tuleviku jaoks. Oma seksuaalelu hindavad nad paremaks. Nii tõdevad uuringud.

Kogukond. Laiemale tutvusringkonnale on abielu üheselt selge akt. Kogukond (sh riik) pakub abielupaarile teatud kaitse ja asetab neile teatud kohustused. Vabaabielu on aga olemuselt privaatne suhe ega arvesta üldjuhul kogukondliku dimensiooniga.

Vabadus. Vabaabielu näib vabamana kui abielu, ent vabadus lahkuda tekitab suhtesse hirmu. Hirm lõhub vabaduse, mis saab areneda kõige paremini just armastava, pühendunud ja püsiva abielu turvalisuses.

Rõhutan veel kord, et abiellumine ei garanteeri suhte toimimist. «Paber» ei muuda ühtegi logisevat suhet kindlaks. Aga kui see märgib mehe ja naise läbikaalutletud tahteotsust, siis korrastab see suhet ja annab aluse tulevikuks.

Olen elukestvas abielus ja kolme lapse isa. Minu jaoks väljendas abiellumine 11 aastat tagasi tehtud otsust, et tahan kogu ülejäänud elu elada koos naisega, keda olin hakanud armastama. Sellele otsusele järgnes kooselu. Huvitav, et muudes valdkondades tundub see nii loomulik: enne laenuleping, siis raha; enne pilet, siis lennureis; enne sisseastumiseksamid, siis ülikool. Katsu sa pangale öelda, et proovime niisama, laenulepingu teeme hiljem – kui üldse kunagi!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles