Lihtne ürdileib

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: SCANPIX

Avaldame Leiburi korraldatud leivateo võistluse mõned parimateks tunnistatud retseptidest, et kodukokad saaksid ka ise katsetada, kuidas maitsevad Eesti parimad koduleivad. Selle retsepti autoriks on Karin Adelbert.

Koostisained:

rusika suurune «juuretisepoeg»
0,5 l vett
600 ml rukkikroovijahu
500 ml täisterajahu
1tl soola (meresoola)
75-100 ml pruuni suhkrut (Demerara)
1 spl persilladet (Santa Maria)
määrimiseks rasva

Valmistusõpetus

Toasoojale juuretisepojale lisada 0,5 l vett ja segada 300 ml rukkikroovijahuga. Jätta soojemasse tuuletõmbuseta kohta hapnema 12 tunniks.

Taignale lisada sool, suhkur ja persillade. Segada juurde ülejäänud 300 ml rukkikroovijahu ja 500 ml täisterajahu. Lõpuks tainas korralikult sõtkuda märja käega. Leivavorm määrida rasvainega, leib vormida käte vahel piklikuks ja asetada leivavormi ning pealt siluda. Leiva sisse vajutada sõrmega kolm auku ja panna kaetult kerkima u 1-1,5 tundi.

Ahi soojendada 250 kraadini ja panna leib sinna 20-25 minutiks. Seejätel keerata ahi 200 kraadile ja küpsetada veel 40-50 minutit.

Võtta ahjust ja määrida võiga ning pritsida kergelt veega ja panna kaetult jahtuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles