Miks on naised tujukad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Võluv Casanova sobib kiireks flirdiks või paarinädalaseks armulooks. Abielluda ja lapsi saada eelistavad naised pigem tasakaalukate ja hästi kindlustatud meestega.

Los Angelese California ülikooli psühholoogid tõestasid, et ovulatsiooni ajal igatsevad naised siiski ligitõmbavat partnerit, kirjutab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Martie Haselton ja Christina Larson jälgisid 41 pikaaegses heteroseksuaalses suhtes olevat naisüliõpilast. Katsealused pidid hindama nii oma kaaslase seksuaalset atraktiivsust kui stabiilsust ja majanduslikku olukorda.

Seejärel palusid uurijad naistel hinnata oma rahulolu suhtega kahel ajal – kohe enne ovulatsiooni ja menstruaaltsükli lõpus.

Üldine rahuolu oli mõlemal perioodil üsna sarnane, kuid need naised, kes ei pidanud oma partnerit ülemäära seksikaks, tundsid end viljastumiseks sobiva aja lähenedes tihti üksildasena.

Haselton ja Larson otsustasid küsitlust korrata 67 uue vabatahtlikuga. Seekord palusid uurijad naistel kirja panna oma elukaaslaste häirivaid iseloomujooni.

Need, kes hindasid oma kaaslast vähem ligitõmbavaks, leidsid enne ovulatsiooni, et mehed on lapsikud ja tujukad. Samad naised muutusid tsükli lõpus leebemaks.

«Naised hindavad oma suhet menstruaaltsükli eri faasides erinevalt. Oluliseks mõjutajaks on see, kui atraktiivseks nad oma meest peavad,» kinnitas Haselton.

Naiste tujukus pärineb iidsest partnerivalikustrateegiast, mis kunagi võis olla evolutsiooniliselt kasulik.

Meie esiemasid kütkestas madal hääl, mehelikud näojooned ja dominantne käitumine, mis signaliseerisid headest geenidest. Selliste joontega partneri järeltulijad olid samuti edukad sigijad.

Uurijad panid tähele, et naiste rahulolematus oli põgus ega tekitanud neis soovi suhet lõpetada.

Nüüd huvitab teadlasi see, kuidas suhtuvad mehed oma kaasade muutlikku meelde ja kas naiste tujukus võib rikkuda pikaajalisi suhteid.

Uurimus ilmus ajakirjas Hormones and Behavior.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles