Millised on raseduse varajased märgid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paar nädalat on viimasest vahekorrast möödunud ja nüüd tahaksid teada: kas ma olen rase? Kindla vastuse saamiseks peaksid tegema rasedustesti või külastama oma arsti, kuid kuni selle hetkeni loe, millised varajased sümptomid võivad viidata rasedusele.

Hingeldamine

Kas enne kepslesid muretult trepist üles, kuid nüüd ajab ronimine sind hingeldama? Põhjus võib olla selles, et oled rase. Kasvav loode vajab hapnikku, seega võib sinul seda vajaka jääda, kirjutab parenting.com. 

Tundlikud rinnad

Hommikul rinnahoidja selga panemine tekitas kergelt piina. Ja kas kujutad seda ette või on su rinnad natuke suuremad kui enne? Kui rinnad on õrnad ja tunduvad rasked, võib see viidata rasedusele. Ebamugavustunde leevendamiseks kanna oma kõige toekamat rinnahoidjat, vajadusel ka magades.

Väsimus

Jäid õhtul kiirelt magama, jõudmata lõpetada kas või üht ainsat lehekülge oma lemmikraamatust. Kui tunned järsku väsimust, võib see olla keha reageering hormoonide kasvule. Paljude naiste jaoks kestab väsimus terve esimese trimestri.

Iiveldus

Enamik rasedaid kogeb iiveldust alates raseduse kuuendast nädalast, kuid see võib alata ka varem. Tõenäoliselt läheb see teise trimestri ajaks mööda, kuid vahepeal ürita süüa asju, mis su kõhtu ei ärritaks.

Sage pissimine

Kui avastad, et sul on raske magada terve öö ilma tualetti külastamata, võib see olla raseduse märgiks. Raseduse ajal toodab keha rohkem vedelikke, mis lisab koormust ka põiele.

Peavalud

Raseduse märgiks võib olla ka peavalu, mida põhjustab hormoonide muutumine.

Seljavalud

Kas su alaselg tundub järsku olevat valulik? Seljavalu võib viidata rasedusele ning kesta terve raseduse jooksul.

Krambid

Kas tegemist on menstruatsioonivalude või rasedusega? Raske öelda, kuid krampe tundes võib asi olla selles, et emakas venitab end, valmistudes lapse tulekuks.

Veidrad isud

Järsku tunned meeletut vajadust tsitruselisi süüa. Või ajab kala sind nüüd iiveldama. Kui märkad, et su toidueelistused on muutunud, võib keha üritada sulle märku anda, et oled rase.

Kõhukinnisus ja puhitustunne

Võiksid vanduda, et alles eelmisel nädalal mahtusid kenasti oma liibuvatesse pükstesse. Kui tunned, et oled natuke paisunud, võib põhjus peituda selles, et rasedus aeglustab seedesüsteemi.

Meeleolumuutused

Abikaasa unustas oma sokid mustapesukorvi panna ja kolmas maailmasõda sai alguse! Kas tunned, et oled tujukam kui tavaliselt? Su keha võib olla kohanemas uute hormoonidega, kuid see läheb üle.

Tundlikkus lõhnade suhtes

Kui teatud lõhnad tekitavad sinus nüüd okserefleksi, võib see viidata sellele, et oled lapseootel.

Peapööritus või minestamine

Madal veresuhkur või –rõhk võivad tekitada peapööritust. Veendu, et sööksid piisavalt ja tarbi korralikult vedelikke.

Hilinenud kuupuhastus

Kui sul jäi sel kuul kuupuhastus vahele, võib see viidata rasedusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles