Veel üks ebamugav vestlus, mille peaksid lastega ette võtma

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sageli räägivad vanemad oma lastele rahast ja säästmisest üldiselt, kuid ei taha kaasata last pere rahaasjade arutellu.

Enamasti hakkavad vanemad lapsele rahast rääkima keskmiselt 10 eluaasta paiku, kuid tegelikult magavad nad nõnda maha mitu võimalust, et last õpetada, kirjutab Time. Majanduslikust olukorrast rääkimine võib olla raske mitmel põhjusel, eriti aga siis, kui raha tundub olevat väga isiklik ja privaatne teema või kui täiskasvanu tunneb isegi arvete maksmise ees hirmu. Ometigi on sel teemal rahulikult ja avatult vestlemine väga oluline, et laps õpiks rahaga ringi käima enne, kui ta seda iseseisvalt teenima peab.

Lapsevanem ei ole sunnitud sendipealt lapsele kõiki oma sissetulekuid ette kandma, kuid õppimise seisukohalt on efektiivne, kui arvestad oluliste ostude puhul ka lapse arvamust ning seda juba varases eas. Pere sissetulekute planeerimine annab talle väärtuslikke õppetunde eelarvest ja säästmisest ning lapsel areneb mõistlik suhtumine rahasse.

Alusta kergete teemadega

Kõik rahaga seotud teemad ei pea olema keerulised. Võid alustada sellest, et selgitad regulaarselt lapsele, kui palju maksavad tema lemmikesemed ja et raha eest peab tegema tööd. Võid temaga arutada ka majapidamiseelarvet ja peamiste arvete maksmist või rääkida sellest, kuidas sa teed lihtsamaid majanduslikke valikuid. Näiteks maini ära, et eelistad üht tanklat teisele, sest esimeses on odavam bensiin.

Otsi elust õpetlikke näiteid

Hakka rahast rääkima näiteks toidupoes või siis, kui teed lastele olulisi väljaminekuid, ostad mänguasju ja koolitarbeid. Lase neil kaasa mõelda, milline on hinna ja kvaliteedi suhe ja kas mõni ese on oma hinda väärt. Selgita neile muuseas ka oma väärtusi – mida arvad allhindlustest, kauba kvaliteedist, kulutamisest või säästmisest.

Jaga olulist teavet

Kui sa teatud asjadest lastele rääkida ei taha, siis kaalu võimalust selgitada neile seda, millega nemad ise seotud on. Näiteks näita telefoniarvet, et laps saaks aru, mida ettevõte nõuab. Kui oled lapsele loonud oma konto või fondi, et mingiks eesmärgiks raha koguda, siis võiksid kaaluda võimalust lapsele aeg-ajalt selle seisu näidata.

Lase ka lapsel otsustada

Kui laps saab juba vanemaks, võid lasta tal veidi pere raha planeerida. Näiteks võib ta arutada, kui palju raha puhkusel millelegi kuluda võib või ta saab otsustada, millise summa piires ostetakse perre uus kodutehnika. Sellistes valikutes osalemine õpetab last otsustama ning annab talle rahaga tegelemiseks enesekindlust.

Näita eeskuju

Avameelne rääkimine on üks asi, kuid sama oluline on ka see, mis sa lapsele ette näitad. Lapsed oskavad väga hästi vahet teha loengu pidamisel ja päriselul. Kui nad märkavad, et sul on probleeme arvete maksmisel, kuid kasutad agaralt krediitkaarte ja teed mõttetuid oste, ei ole jutul suurt mõtet. Ole järjepidev ja lapsed õpivad sinu pealt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles