Öösel piisavalt maganud laps on sihikindel ja emotsionaalselt stabiilne

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uni on lastele väga oluline. Tänapäeval magavad paljud inimesed liiga vähe ja paraku harjuvad ka meie lapsed vähema unega. Selle tagajärjel võivad nad aga värske uuringu järgi kalduda impulsiivsusele ning ei suuda piisavalt hästi oma tundeid kontrollida.

McGilli ülikooli psühholoog Reut Gruber ja tema kolleegid kirjeldasid ajakirjas Pediatricsuuringut, milles nad analüüsisid 7-11-aastaste laste und, lisades sellele tunni või võttes nende uneajast tund aega vähemaks, vahendab Time. Gruberi sõnul oli nende eesmärgiks näha, kas ka nii väikesed muudatused lapse uneajas võivad mõjutada lapse käitumist. Laste õpetajad jälgisid nende käitumist ja täitsid küsimustikke, et hinnata laste tähelepanuvõimet, impulsiivsust, ärrituvust ja reaktsioonivõimet katseperioodil.

Manipuleerimata uneajaga perioodil lapsevanemate kogutud andmeid õpetajate kogutud andmetega võrreldes märgati, et lastel, kel lubati magada tund aega vähem, oli käitumine halvem kui neil, kes said tund aega kauem magada. Lisaks arvestati seda, et kui lapsevanemad panidki oma lapsed tund aega varem voodisse, siis uinusid nad enamasti vaid pool tundi varem kui tavaliselt. Seda enam pani uurijaid imestama, et nii vähene muutus uneajas näitas juba selgelt muutusi laste käitumises.

Uuring viidi teadlikult läbi laste kodudes ja koolis (uneaega reguleerisid lapsevanemad ning käitumist jälgisid õpetajad), et jälgida, kuidas igapäevased tegurid, nagu lühem või pikem ööuni, võivad mõjutada laste käitumist klassiruumis.

Uuringu tulemustele toetudes tuleks teadlaste sõnul jätta see viimane film õhtul vaatamata või mäng mängimata, sest unepuudusest tekkinud ärrituvus pärsib laste õpivõimet ja loovust. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles