Mida teha, kui kallis inimene avastab endas homoseksuaalsuse?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled olnud olukorras, kus armastatud inimene tunnistab sulle, et eelistab naiste asemel hoopis mehi? Või on su tütar sulle öelnud, et edaspidi soovitab ta suhteid luua vaid naistega? Kuidas sellises olukorras käituda?

Järgmised nõuanded on eelkõige mõeldud sõpradele ja pereliikmetele olukorras, kui armastatud inimene otsustab «kapist välja» tulla, kirjutab YourTango.

1. Jää rahulikuks. Selline uudis võib tulla šokina, kuid sa ei tohiks endast välja minna. Kõrgendatud emotsioonid muudavad iga stressirohke olukorra tunduvalt hullemaks ja suure tõenäosusega keerleb armastatu sees niigi tuhandeid segaseid emotsioone. Pea meeles, et tema ülestunnistus nõudis palju julgust. Kõige hullem, mida sellises olukorras teha, on vihaseks saada ja midagi mõtlematut öelda. Kui sa tõeliselt seda inimest armastad, siis sa ei taha ju tekitada temas tunnet, et ta ei saa sinule loota.

2. Võta aega. Teadmine, et armastatud inimene on homoseksuaalne, võib esialgu olla ehmatav. Võta kindlasti natuke aega, et analüüsida toimunut ja mõista, mida see tema jaoks tähendab. Kui oled esialgu sõnatu ja vajad järelemõtlemisaega, siis nii ütlegi. Ära lahku sõnatult. Kui ütled ausalt, et vajad aega, siis saab teine inimene sellest aru.

3. Küsi küsimusi. Ära tee ennatlikke järeldusi. Kui selle asja juures on midagi, millest sa aru ei saa, küsi täpsustavaid küsimusi. See näitab, et sa üritad teist inimest mõista.

4. Ära julgusta teda end muutma. See on oluline punkt, sest paljud vanemad ja sõbrad on üritanud või isegi sundinud oma homoseksuaalseid tuttavaid proovima hetersoseksuaalseid suhteid. Lõpuks teeb see ainult selle inimese õnnetuks ja ta tõmbub sinust eemale. Pole tähtis, kas sa oled tema seksuaalsusega nõus või mitte, tähtis on teda aktsepteerida sellisena nagu ta on.

5. Armasta teda. Lõpppkokkuvõttes pea meeles, et see inimene on endiselt su poeg, tütar, sugulane või sõber ja tema seksuaalsus ei tohiks muuta seda, kuidas sa temasse suhtud. Ole tema jaoks olemas ja toeta teda endisel viisil. Tunne uhkust, et ta armastab sind piisavalt, et sellist asja sulle ausalt tunnistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles